HABER ANALİZ-ABD Füze sistemleri Suriye çölleri ve Kürt bölgelerinde

HABER ANALİZ-ABD Füze sistemleri Suriye çölleri ve Kürt bölgelerinde

KRDNews Haber Merkezi

IŞİD’e karşı karada savaşan güçlere hava desteği veren ABD, Suriye’ye füze sistemlerini yerleştirdi.

Ürdün-Lübnan-Suriye sınırındaki At-Tanf bölgesine ABD tarafından HIMARS füze sistemleri yerleştirildiği iddia edildi. Suriye topraklarının güneydoğusundaki At-Tanf bölgesinin bölgesine yerleştirilen HIMARS tipi füze sistemlerinin 300 kilometreye kadar etkili isabet mesafesi bulunmakta.

Suriye topraklarında ABD tarafından yerleştirilen ilk hava savunma sistemi HIMARS’lar değil. ABD karada ilerleyen Kürt güçlerine destek olmak amacıyla Suriye Rejiminin kaybettiği ve YPG’nin denetimi altına giren askeri havaalanlarını ve üsleri de kullanmakta.

Suriye Askeri havaalanları ve üsleri etkili bir şekilde kullanmasına karşın; ABD’nin YPG denetimindeki AYn-İsa ve Tel Abyad bölgelerinde de askeri üsler ve füze rampa sistemleri için tesisler kurmaya başladığı biliniyor.

ABD’nin Suriye topraklarına yerleştirdiği HIMARS tipi füze sistemleri kolaylıkla mobilize olması ve kamyon çekicileri ile rahatlıkla ateşlenebilmesi açısından ABD’nin bölgedeki askeri varlığını önemli ölçüde güçlendiriyor. 300 kilometrelik etkili menzili ve taşınabilir olması nedeniyle Şam’ı rahatlıkla vurabilecek olması, ABD’nin Esad Rejimini kontrol etmesi için ciddi bir ‘ikna’ ve uyarı olarak değerlendiriliyor.

Kuzeyde YPG’li Kürtlerin denetimindeki alanlarda yeni askeri üs ve füze rampaları inşa eden ABD, bir yandan da ülkenin güneyine füze sistemleri konuşlandırarak Suriye Rejimi üzerindeki baskısını daha hissedilir hale getirecek.