Guardian: Yüzlerce Sudanlı paralı asker Hafter güçlerine katıldı

Guardian: Yüzlerce Sudanlı paralı asker Hafter güçlerine katıldı

Türkiye’nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı deniz, askerî ve güvenlik anlaşmalarının ardından Libya’da yaşanan çatışmalar yeniden gündemde. Türkiye’nin Sarraj hükümetinin talep etmesi halinde Libya’ya asker gönderme seçeneği konuşulurken, Guardian gazetesi yüzlerce Sudanlı paralı askerin Hafter güçlerine katılmak için Libya’da olduğunu duyurdu.

DuvaR'da yer alan habere göre, Sudanlı paralı askerlerin, Türkiye’nin destek verdiği Trablus hükümetinin çatıştığı ve başta ABD ile Rusya’nın destek verdiği General Halife Hafter güçlerine katıldığı iddia edildi.

Hafter güçlerine katılan kişilerin büyük kısmının Sudan’ın Darfur bölgesinde devrik diktatör Ömer el Beşir’in ordusuna karşı savaşmış paralı askerler olduğu belirtildi.

Guardian haberinde “Paralı askerler, uzatmalı savaş endişesi yaratacak şekilde Libya’ya akın ediyor” başlığını kullandı.

Hafter güçlerinin saflarında savaşan Sudanlı komutanlara dayandırılan haberde “Libya’da, Sudan’dan gelen yeni bir paralı asker dalgası savaşıyor. Bu durum, bu kuzey Afrika ülkesindeki ihtilafın, bölgenin büyük kısmını istikrarsızlaştıracak türden zorlu bir uluslararası savaşa gömüldüğüne dair endişeleri derinleştiriyor” denildi.

Komutanlar, Libya’daki Sudanlı paralı askerlerin sayısının 3 bine çıktığını belirtti. Libya’ya çok fazla genç paralı askerin geldiğini söyleyen komutanlar, bu sayıları barındıracak yerlerinin olmadığını da ifade etti.

Haberde, Libya’daki Sudanlı grupların en büyüklerinin geçmişte Darfur’da savaştığı, bazılarının Libya’ya sadece para kazanmak için gittiği, bazılarının ise gelecekte ülkelerine dönerek Beşir yönetiminin devamı olarak gördükleri geçiş hükümetine savaş açmayı planladıkları bilgileri yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM), bu ay başında yayınladığı raporunda, Sudanlı savaşçıların Libya’daki iç savaşa müdahil olması konusunda uyarıda bulunmuştu.