The Guardian: Referandum karşıtlığı, Ortadoğu'da ilk kez bu kadar farklı tarafı bir araya getirdi

The Guardian: Referandum karşıtlığı, Ortadoğu'da ilk kez bu kadar farklı tarafı bir araya getirdi

İngiliz The Guardian gazetesinde tayınlanan, Amjed Rasheed imzalı "Kürtler umutsuzca özgürlük istiyorlar -Özgür dünya neden onları desteklemeyecek?" başlıklı yazıda Kürt referandumunun Orta Doğu'da daha önce hiç bir konuda hemfikir olmamış birbirinden farklı pek çok gücü ilk kez biraraya getirdiğini dile getirdi. Yazıda, ayrıca özgür dünyanın Kürtlerin iradelerine saygı duymak ve Bağdat'la barışçıl bir çözüm için yardım etmesi gerektiği savunuldu. 

Yazının ilgili kısmının çevirisi: 

"Kürt referandumuna karşıtlık, bölge tarihinde ilk kez pek çok rakip ülkeyi bir araya getirmiş görünüyor. Suriye, Irak, İran, Türkiye, ABD, İngiltere ve IŞİD, bunların tamamı referandum sonuçlarına karşılar ki daha önce hiç bir konuda hemfikir olmamışlardı. Bağdat, referandumun yasal olmadığını söylüyor ancak federal yönetimin anayasayı ihlal etmesi zaten bölünmenin yolunu açmıştı. 

ABD ve onun müttefikleri, referandumun IŞİD karşıtı mücadeleyi etkileyeceğini söylüyor. Ancak bu zayıf bir gerekçe. Peşmerge, kontrolü altındaki bölgeleri savunmaya hazır. IŞİD, Kürtlere yakın bir bölgede savaşıyor ve Kürtlerin onları yenmek için gerekli olan stratejik çıkarları var -bu gerekçe bağımsızlıkla beraber değişmeyecek. Kürt yetkililer defalarca Washington ve Bağdat'a bu konuda söz verdiler. Kerkük'ün ilçesi Havice için Irak Ordusuyla savaşmaya hazırlar.

 Demokratik yönetimlerin bu demokratik referanduma karşı olduklarını görmek şaşırtıcı olmamalı -aynısını Katalonya'da da görüyoruz. Daha bir kaç yıl önce değil miydi ABD ile İngiltere güya Irak'a demokrasi getirmek için savaş başlatmaları? Bu yeni reddiye, tahakküm altındaki halkın sesinin zorla bastırıldığı neo-kolonyalizmin bir biçimi olmaktan farklı tanımlanamaz. 

Kürt referandumunun sonucu yaygın bir talebi yansıtıyor. Özgür dünya taraf tutmayı bırakmalı ve bunun yerine Hewlêr ile Bağdat'ın barışçıl bir çözüm bulmalarına yardım etmeli. Demokrasiyi küçük düşürmek yerine, Iraklı Kürtlerin iradesine saygı duymalılar. Bir asırlık şikayetlerimizi göz önünde bulundurarak IŞİD 'e karşı savaşta verdiği kurbanlara değer vermeliler. Sanırım, Abraham Lincoln en doğrusunu söylemişti: Başkalarının özgürlüğünü reddedenlerin kendileri onu hak etmiyorlar."