Görgü tanıkları Bağdadi Operasyonu'nu anlattı: 'Kumaş tüccarı biliyorduk, Bağdadi çıktı'

Terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldürüldüğü bölge görüntülendi. Görgü tanıkları operasyon gecesi yaşananları anlattı.

Görgü tanıkları Bağdadi Operasyonu'nu anlattı: 'Kumaş tüccarı biliyorduk, Bağdadi çıktı'

Terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldürüldüğü bölge görüntülendi. Görgü tanıkları IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyon gecesi yaşananları anlattı.

Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib'in Barişa Köyü, zeytin ağaçlarıyla çevrili. Köyde yaklaşık bin 500 kişi yaşıyor. IŞİD lideri Bağdadi'nin yaşadığı iddia edilen ev ise köyün 500 metre dışında. Tek katlı büyük bir evden oluşan yapının etrafı duvarla çevriliydi.

Hareket eden her şeyi vurdular

Bağdadi'nin öldüğü operasyon 26 Ekim'i 27 Ekim'e bağlayan gece yarısı başladı. Atme Kampı ve Cilvegözü Sınır Kapısı'nın yakınlarında alçak uçuşla geçen ilerleyen 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı Bağdadi'nin yaşadığı evi yoğun ateş altına aldı.

ABD askerleri Barışa Köyü'nde 4 saate yakın kaldı. Köy içinden zaman ABD askerlerine açılan ateşe anında karşılık verildi. ABD askerleri bu süre içinde köyde hareket eden her şeyi vurdu. Köyün farklı noktalarında bir otomobil bir de kamyonet yine ABD askerleri tarafından hedef alındı. Çatışmanın sonunda ABD askerleri helikopterle bölgeden ayrıldı. Görgü tanıkları çatışmanın ABD askerlerinin olay yerinden ayrıldıktan sonra İHA'ların binayı yerle bir ettiğini söyledi.

ABD askeri arapça konuşuyordu

Bağdadi'nin evinin hemen yanındaki çadırda çocukları ile birlikte yaşayan kadınlar o geceyi anlatırken halen korkuyor. ABD askerlerinden birinin kendileriyle Arapça konuştuğunu söyleyen kadın, "Bölgeye helikopterler inince çok korktuk. ABD askerleri helikopterlerden indi. Hepsinin kafasında lazer ışıkları vardı. Aralarında bir asker Arapça konuşuyordu. Galiba Ürdünlüydü. 'Burada çok büyük çatışma yaşanacak' dedi. Bize ayrılmamız gerektiğini söyledi. Bağdadi'nin evindeki kadınlardan biri üstündeki bombaları patlatınca bizim de üstümüzü aradılar. İki çadırda 11-12 kişi koşarak çıktık. Başımızda ABD askerleri operasyon bitene kadar bekledi" dedi.

Yıkılan evde bir kumaş tüccarının yaşadığını söyleyen görgü tanıklarından Ebu Ahmet Barışa da şunları söyledi: "Burada büyük bir ev vardı. Evde yaşayan kişiyi 'kumaş tüccarı' olarak yaşayan Ebu Muhammed Halebi diye biliyorduk. İdlib'de her gün binlerce göçmen taşınıyor. Bunları da diğer aileler gibi sandık."

Görgü tanıkları, "O evde kim vardı, o gece o evde neler yaşandı köylüler halen hiçbir şey bilmiyor" dedi. ABD Başkanı Donald Trump ise dün attığı tweet ile Bağdadi'nin yerine geçecek bir numaralı ismin de öldürüldüğünü söyledi.

Köyün 500 metre dışında bulunan evden geriye sadece moloz yığını kalmış. Evin çevresinde bulunan 3 büyük çukur yaşanan bombardımanın büyüklüğünü gösteriyor. Evin etrafında bulunan 3 çadır, 2 araba, 1 motosiklet ve zeytin ağaçları da büyük zarar görmüş. Köy içinde onlarca evde mermi izleri var. Birçok kişi de yaralanmış. Çatışmanın şiddetinden korkan 6 kadın düşük yapmış.