Gire Spi Askeri Meclisi Komutanı: ABD'den söz aldık

Gire Spi Askeri Meclisi Komutanı: ABD'den söz aldık

Rojava’daki Gire Spi Askeri Meclisi Komutanı Riyad Hamis Helfo, güçlerinin askeri eğitimi konusunda ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyondan destek alacaklarını söyledi.

Rojava’da oluşturulması planlanan güvenli bölge planı kapsamında bugün Türk Silahlı kuvvetler (TSK) ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurları Gire Spi’de ikinci karadan devriyeyi gerçekleştirdi.

Urfa'nın Akçakale ilçesinden Rojava’ya geçen TSK’ya ait 4 zırhlı araçtan oluşan konvoy, burada ABD askeri konvoyuyla buluşarak belirlenen bölgeyi gezdi.

Anlaşma kapsamında bir süre önce Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Gire Spi’den Ser Kaniye kadar olan 88 kilometrelik alandan ağır silahları ile birlikte geri çekilmiş, mevzilerini kaldırmıştı.

Yaklaşık bin 400 kişilik bir askeri gücü bulunan Gire Spi Askeri Meclisi Komutanı Riyad Hamis Helfo, “sınır güvenliği mekanizmasının” son aşamasının tamamlandığını ve DSG çekildiği alanların güvenliğinin kendilerine bağlı Sınır Güvenliği Güçleri’ne devredildiğini açıklamıştı.

Rûdaw’a konuşan Helfo, “Elimizde yalnızca hafis silahlar var. Ancak güçlerimizin eğimi konusunda ABD öncülüğündeki koalisyondan söz aldık. Güçlerimizi onlar eğitecek” dedi.

Rojava’da ortak karadan devriyelerin yanı sıra havadan da devriye gerçekleştiriliyor. TSK’ya ait F-16’lar bu kapsamda Rojava üzerinde uçuyor.

Rojavalılar ise bölgenin güvenlik ve istikrarının bozulmasından endişe duyuyor.

Türk ve ABD askerlerinin Rojava’daki ilk müşterek kara devriyesi 8 Eylül 2019’da gerçekleştirildi.

Rojava’daki ortak devriye uygulamaları kapsamında TSK ve ABD 6 defa da ortak helikopter uçuşu gerçekleştirdi.