General McKenzie: "Biz PKK ile DSG’nin bir ve aynı olduklarına inanmıyoruz"

General McKenzie: "Biz PKK ile DSG’nin bir ve aynı olduklarına inanmıyoruz"

Ortadoğu'daki üst düzey ABD'li komutan General McKenzie, Türkiye'nin PKK’ye karşı mücadelesinin "meşru güvenlik kaygılarına" dayandığını ancak Türk askeri operasyonlarının "kargaşaya" neden olduğunu söyledi.

The National Interest’ten Matthew Petti’nin haberine göre, geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Barış Enstitüsü'nün ev sahipliğinde düzenlenen video konferansa knuşmacı olarak katılan ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, “PKK'nin bir terör örgütü olduğu ve Türkiye’ye saldırdığı konusunda hemfikiriz” dedi.

Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri’ni “PKK’nin Suriye’deki uzantısı” olarak değerlendirdiğini belirten ABD’li General, “Ancak DSG konusunda farklı bir görüşler paylaşıyoruz. Biz PKK ile DSG’nin bir ve aynı olduklarına inanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Türkiye'nin PKK'yi bitirmek adına Kürdistan Bölgesi topraklarında devam eden askeri operasyonları hakkındaki endişelerini de dile getirdi.

11 Ağustos günü Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) bombardımanı sonucu Erbil’in Sidekan kasabasında iki Irak Sınır Muhafızı muhafızının hayatını kaybettiğini hatırlatan McKenzie, Türkiye’nin baskınlarının bölgede çatışmalara ilave olarak “karmaşıklığa” neden olduğunu belirtti.

CENTCOM Komutanı Orgeneral McKenzie, “Açıkçası, bir hedefe ateş ettiğinizce yanlış hesaplama potansiyelinin de çok yüksek olduğunu hesaplamanız gerekiyor” dedi.

McKenzie, "Aynı zamanda, daha önce de söylediğim gibi, Türkiye'nin meşru ulusal güvenlik endişeleri var. Biz bu endişeleri gidermek istediklerini anlıyoruz” diye konuştu.

ABD’li General, kendisinin ve ABD Avrupa Komutanı General Todd Wolters'ın Türkiye ile sürekli iyi bir diyalog içinde olduklarını dile getirdi.

McKenzie son olarak, Türk hükümetinin Suriye konusunda endişelenmek için gerçek nedenleri olduğunu kabul ettiklerini söyledi.