Genel Komutanlık:'Hiçbir güç, Kürdistan topraklarına giremez'

Genel Komutanlık:'Hiçbir güç, Kürdistan topraklarına giremez'

Kürdistan Bölgesi Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, yaptığı yazılı açıklamayla, Şengal ve çevresinde bulunan Şii Heşdi Şabi güçleri ve içerisindeki ‘satılmış Kürtler’i sert bir dille uyardı.

Şii Heşdi Şabi güçleri, geçtiğimiz günlerde Şengal bölgesi sınırlarında operasyon başlatmış ve birkaç Ezdi Kürt köyünü kontrol etmişti.

Kürdistan Bölgesi Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, Heşdi Şabi güçlerinin başlattığı operasyona ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada ABD, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında Musul operasyonu öncesi yapılan anlaşmaya dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: 

“Bazı konuları netleştirmek gerektiğine inanıyoruz. Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti, her zaman IŞİD’i yenmek temelinde olmuştur.

Bu çerçevede Musul operasyonu planlamasında ABD, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında varılan anlaşma gereği Peşmerge Güçleri, bu operasyonda kendisi için belirlenen görevi başarıyla yerine getirmiş ve anlaşmaya uymuştur.”

 “Peşmerge çekilmeyecek”

Peşmerge Güçleri’nin, kontrol ettiği bölgelerde kalacağına dair tarafların anlaştığına vurgu yapılan açıklamada, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların, bileşenlerin can ve mal güvenliğinin peşmergelerce sağlanması konusunda uzlaşıya varıldığı belirtildi.

Açıklamada, batı Musul, Telefer, Şengal çevresi ve bazı bölgelerde gerçekleştirilen operasyonlarda anlaşmanın bazı maddelerinin ihlal edildiği kaydedildi.

Hiçbir gücün Kürdistan topraklarına giremeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“IŞİD olduğu sürece, bizim tek amacımız IŞİD’i yenmek ve yok etmek olacaktır. Ancak Heşdi Şabi ve içerisindeki bazı satılmış Kürtler, IŞİD savaşını, kötü emelleri için kullanarak Kürdistan topraklarına adım atma ve bölgede yaşayan vatandaşlara yönelik bir tehdide dönüştürme hayali kuruyorlarsa,  o zaman bizim de o cılız seslere sözümüz şudur;

Hiçbir güç, Kürdistan topraklarına girme hakkına sahip değildir ve giremez de. Girme konusunda hevesli olanlar kendilerini deneyebilirler. Ancak başlarını Kürdistan dağlarına çarpılmaktan kurtaramayacaklardır.”