Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo′dan, bu sefer Erdoğan karikatürü

Dış politikada, kavgalı kalınmayan ülke sayısı neredeyse bir avucun parmaklarını geçmeyecek şekilde sınırlı hâle gelen Türkiye, son günlerde Fransa ile ciddi bir kavgaya tutuşmuş durumda. Özellikle liderler bazında karşılıklı atışmalara sahne olunan krizde, son olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fransız mallarına boykot çağrısı geldi. Fransa Ticaret Bakanı da, Avrupa Birliği'nin (AB) bir sonraki zirvesinde Türkiye'ye karşı adım atmak zorunda olduğunu söyledi.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo′dan, bu sefer Erdoğan karikatürü

Krizin arkasında, 16 Ekim'de Samuel Paty adlı bir öğretmenin, Muhammed Peygamber'in tartışmalı karikatürlerini öğrencilerine göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmesi sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslamcılık karşıtı sözleri yatıyor. 

Hollanda’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) başkanı Geert Wilders’in Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında “terörist” mesajıyla paylaştığı karikatürün ardından bu kez de Muhammed karikatürlerinin odağındaki dergi, Charlie Hebdo'dan Erdoğan karikatürü geldi.

Erdoğan'ın yarı çıplak bir vaziyette tasvir edildiği karikatürde, "Mahreminde, gerçekten komik" ifadesi kullanılırken, "peygamber" göndermesi yapıldı.

Charlie Hebdo’nun Erdoğan’ı kapağa taşımasından sonra, iktidardan tepkiler gelmeye başladı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Twitter'dan Charlie Hebdo dergisini etiketleyerek, Fransızca "Piçsiniz, o. çocuğusunuz" yazan bir paylaşım yaptı.

Serdar Çam'ın yanı sıra Saray'dan da peş peşe tepki mesajları paylaşıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Batı'nın faşist kanadı ve onların içimizdeki temsilcileri ahlaksızca Cumhurbaşkanımıza saldırıyorlar. Cumhurbaşkanımızı yolundan döndürebileceklerini sanıyorlar. Cumhurbaşkanımız küresel vicdanın sesi olmaya devam edecek. Türkiye güçlenecek, faşizm ve faşistler kaybedecek" dedi.

Altun, İngilizce yaptığı paylaşımda ise, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Müslüman karşıtı gündemi, meyvesini veriyor! Charlie Hebdo, cumhurbaşkanımız varsayılarak alçakça görüntülerle dolu sözde karikatür serisi yayımladı. Bu yayının, kendi kültürel ırkçılığını ve nefretini yaymaya yönelik iğrenç çabasını kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "Hiçbir inanç, kutsal ve değere karşı saygısı olmayan Fransız dergisinin Cumhurbaşkanımızla ilgili yayınını şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Hollandalı vekil Geert Wilders ise, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Erdoğan'ın bir karikatürüne yer vererek "terörist" ifadesini kullanmıştı.

Partisinin Malatya İl Kongresi’nde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Hollandalı vekilin paylaşımına tepki gösterdi ve “Haddini bil” demişti.

Salı günü ise Erdoğan, Wilders hakkında ayrıca suç duyurusunda bulundu.