Fransa'da Başı kesilen öğretmen için radikal İslamcılara operasyon

Paris’te ifade özgürlüğü konusunu anlatırken Hz. Muhammed’in karikatürünü gösterdiği için başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty cinayeti sonrası ülke genelinde operasyon başlatıldı. Onlarca kişinin gözaltına alındığı, 51 derneğin ise kapatılmasının gündeme getirildiği Fransa’da, “terörist karakterli radikalleşme” ile fişlenen 231 kişi de sınır dışı edilecek.

Fransa'da Başı kesilen öğretmen için radikal İslamcılara operasyon

Fransa’nın başkenti Paris’teki bir okulda ifade özgürlüğünü anlatırken Hz. Muhammed’in karikatürünü gösterdiği için 16 Ekim’de başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty için ülke ayağa kalktı.

Katledilen öğretmen için dün geniş katılımlı anmalar düzenlenirken, bu sabah saatlerinde ise onlarca radikal kökenli kişiye operasyon başlatıldı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sabah saatlerinde İslamcı akımdan onlarca bireye karşı operasyonların başlatıldığını ve gelecek günlerde bu operasyonların süreceğini açıkladı.

Operasyonun hedefinde Samuel Paty cinayeti ardından başlatılan soruşturmalarla bağlantılı bireyler hedef alınıyor.

‘Bir dakika bile fırsat verilmeyecek’

Darmanin, Europe 1 radyosunda yaptığı açıklamada, operasyonların aynı zamanda bir mesaj verme amacını taşıdığını belirterek, “Cumhuriyet düşmanlarına bir dakika bile fırsat verilmeyecek” dedi.

Cuma günü Paty’nin katledilmesi ardından internet üzerinde nefret suçlarına yönelik 80’i aşkın soruşturma başlatıldığını belirten Darmanin, gözaltına alınanların olduğunu belirtti.

Darmanin, çok tartışmalı “Fransa İslamofobiye karşı Kolektif (CCIF)” ile “BarakaCity”nin de aralarında olduğu bir çok derneğin feshedilmesini önereceğini kaydetti.

İçişleri Bakanı, “51 derneksel yapı tüm hafta içerisinde devlet servislerinin ziyaretleri ile karşılaşacak ve benim önerim üzerine aralarından bir çoğu Bakanlar Konseyi’nde feshedilecek” dedi.

Darmanin ayrıca “terörist karakterli radikalleşme” ile fişlenen 231 kişinin sınır dışı edilmesini isteyeceğini bildirdi.

Bunlardan 180’inin cezaevlerinde olduğu, diğerlerinin gelecek saatler içerisinde ise yakalanacağı kaydedildi.

CCIF ölüm fetvası çıkarmıştı

18 yaşındaki bir Çeçen tarafından başı kesilen tarih-coğrafya öğretmeni Samuel Paty’ye karşı özellikle öğrenci ailelerinin girişimiyle CCIF tarafından fetva çıkarılmıştı.

Bakan Darmanin, bu derneğin “devlet yardımlarından ve vergi indirimlerinden yararlandığını, ayrıca devlet İslamofobisine tepki gösterdiğini” ifade etti.

Paty, okulda İslam peygamberi Charlie Hebdo’nun karikatürlerini ifade özgürlüğü altında öğrencilerine anlatması ardından hedef olmuştu.

Aynı sınıfta çocukları olmayanlar da Paty’yi hedef göstererek, açık adresini vermiş ve “pornografi” ile suçlamıştı.

Öğrenciler ise, Paty’nin Müslüman çocukların etkilenmemesi için karikatürleri göstermeden önce, dışarı çıkmalarını tavsiye ettiği belirtiliyor.

Bir öğrencinin babası olan radikal İslamcı Abdulhakim Sefrioui de Paty’ye karşı fetva vermişti. Gözaltına alınanlar arasında Sefrioui de var.