Fransa, Nobel Barış Ödülü sahibi Kürt Ezdi aktivist Nadia Murad'ın başlattığı Şengal bölgesini yeniden yapılandırma fonuna 2 milyon euro destekte bulunacak ve 100 Ezdi kadına sığınma hakkı verecek

Fransa, Nobel Barış Ödülü sahibi Kürt Ezdi aktivist Nadia Murad'ın başlattığı Şengal bölgesini yeniden yapılandırma fonuna 2 milyon euro destekte bulunacak ve 100 Ezdi kadına sığınma hakkı verecek.

Fransa, Nobel Barış Ödülü sahibi Kürt Ezdi aktivist Nadia Murad'ın başlattığı Şengal bölgesini yeniden yapılandırma fonuna 2 milyon euro destekte bulunacak ve 100 Ezdi kadına sığınma hakkı verecek

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'den yapılan yazılı açıklamada, Şengal bölgesini yeniden yapılandırma fonunun devreye sokulduğu belirtildi.

Açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, IŞİD tarafından 2014 yılında 21 yaşındayken kaçırılan ve 6 erkek kardeşi öldürülen Kürt Ezdi aktivist Murad'ın girişimiyle kurulan fona 2 milyon euro destekte bulunma kararı aldığı belirtildi.

Macron'un, Fransa Dışişleri Bakanlığı'na, Nadia Murad ve ekibine destek olup öncelikli projeleri tespit etme talimatı verdiği duyurulan açıklamada, yerinden edilen Ezdilerin geri dönüşünü kolaylaştırmak için okul, hastane ve sağlık kurumlarının yanı sıra istihdam sağlayacak yapılar oluşturulmasında kullanılacak bu fonlara kısa sürede başka destekçilerin de bulunması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, 20'si yılbaşına kadar olmak üzere 2019 sonuna kadar IŞİD mağduru 100 Ezdi kadına sığınma izni verileceği belirtildi.

IŞİD, 6 bin 417 Ezdi’yi kaçırmıştı 

3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD’in Şengal’e saldırısında örgüt, 6 bin 417 Ezdi’yi kaçırmıştı. Kaçırılanların 3 bin 548’inin kadın olduğu açıklanmıştı.

2014 tarihinde Şengal'in Koço köyünde IŞİD tarafından kaçırılan Nadia Murad, bir yıl sonra örgütün elinden kurtarılmıştı. Ezdi kadınları için göstermiş olduğu çabadan ötürü Kürt Ezdi aktivist Nadia Murad, 2018 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

Nobel Barış ödülüne layık görülen Nadia Murad, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ziyareti sonrası birlikte Şengal'i ziyaret edeceklerini açıklamıştı.