Finlandiya seçimlerine Kürt damgası!

Finlandiya'da önümüzdeki ay yapılması beklenen yerel seçimlerde, 15 Kürt aday bulunuyor.

Finlandiya seçimlerine Kürt damgası!

Finlandiya'da önümüzdeki ayın başlarında yapılacak yerel seçimler için farklı partilerden 15 Kürt'ün de aday olduğu öğrenildi.

Kürt adayların gözü, ülkede yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip olan 30 bin Kürt seçmende.

Bu yıl ki seçimler Finlandiya'nın kuruluşunun 100'üncü yılına denk geldiği için büyük bir anlam taşıyor.

Halk büyük değişimler bekliyor çünkü önceki seçimlerde sol kanat seçimleri kaybetmiş, iktidarı ülke tarihinde ilk kez miliyetçi kanat ele almıştı.

Kürtler bu ülkenin önemli bir parçasını oluşturuyor. Rûdaw'ın araştırmalarına göre sadece başkent Helsinki'de 5 Kürt siyasetçi seçimlerde aday.

Kürt adaylar, Sosyal Demokrat ve Çevreci partilerden seçime katılarak halkın oyuna talip olacaklar.

2012 seçimlerinde 9 Kürt aday vardı. Aynı zamanda 16 bin Kürt seçmen bulunuyordu. Seçim sonucu 1 Kürt aday meclise girmeyi başarmıştı.

Ülke için şaşkınlık verici olan ise geçtiğimiz seçimlerde milliyetçi kanattan 18 ve 24 yaşlarındaki iki Kürt aday olmuştu ancak her ikisi de büyük bir tepkiyle karşılaşmıştı.

Genç adaylarından biri olan Erbil doğumlu Aryan Mustafa, Finlandiya medyasının ilgi odağı olmuştu.

Rûdaw'a konuşan Mustafa, "Evet aday olduğum partinin ideolojik açıdan farklı düşünceleri olabilir ancak programlarında yabancıları dışlamak gibi bir şey bulunmuyor” dedi.

Finlandiya'da yaşayan Kürtler'den büyük tepki gören genç, düzenlediği basın toplantısında, "Bu parti, gün geçtikçe güçleniyor ve içinde her zaman yabancılar da yer alacaktır” diye konuştu.

Aryan Mustafa, aldığı tepkilere rağmen adaylığında devam etmeye karar vermişti ancak çok az oy almıştı.

Genç Kürt bu seçimlerde de aday oldu ve aynı şekilde Finlandiya'da yaşayan Kürtler, seçimden çekilmesi için baskı uyguluyor.

Helsinki'de Sol ve Sosyal demokrat partilerinden aday olan Güney Kürdistanlı Bınar Mustafa ile Doğu Kürdistanlı Welat Nehri arasında büyük bir çekişme yaşanıyor. Bu iki aday önceki seçimlerde de aynı şekilde yarışmış ancak ikisi de kazanamamıştı.

Bınar Mustafa, 12 yaşından itibaren Finlandiya'da yaşıyor, iki kez kaybetmesine rağmen bu seçimde de adaylığını koydu.

Bınar, "Evet kazanmadım ancak aldığım oyun büyüklüğü nedeniyle önemli görevler edindim. İl Meclisinde görev aldım ve komisyonlar içerisinde çalışma fırsatım oldu. Bu da bana büyük tecrübe kattı. Bu çalışmalar, yeni seçimlerde yolumu daha çok açtı, ayrıca oylarımın artmasına fırsat sundu” şeklinde konuştu.

Kürt adaylar, bu seçimlerde Kürt oylarından beklenetilerinin olduğunu, çünkü Kürtlerin birlik olmadığını ve oyların bölündüğünü söylüyorlar.

Sol Parti'den adaylığını koyan Kürt adaylardan Muhammed Alamurad, ise seçimler hakkında şunları söylüyor:

"Aslında birlik olmayı sağlayabilirsek bizim kazanmamız çok kolay.”

Elmurad ülkedeki Somalilerden örnek getirerek, onların birlikte oylarını kullandıkları için etkili olduklarını ve ileride dahada etkili olacaklarının altını çizdi.

Welat Nehri ise Kürt oylarından umutlu olmadığını söyleyerek Kürt partilerini ise şöyle eleştiriyor:

"Ne Kürt seçmen ne de Kürt partiler buradaki seçimler için hiç bir önem taşıyorlar. Bir kısmı önemsemiyorlar çünkü hep bir yabancı gibi burada yaşıyorlar. Günün birinde geri dönecelerinin planlarını yapıyorlar. Ancak Kürt partilerin burada temsilcilikleri var onlar bu şekilde düşünmemelidir.”

Finlandiya kanunlarına göre her kim bir şehirde 2 yıl yaşamışsa yerli veya yabancı olması fark etmiyor oturumu varsa kendisini il seçimlerinde aday gösterme hakkı vardır.