Eski Kerkük Valisi: 'Irak hükümeti Kerkük'te suç işledi'

Eski Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, 16 Ekim 2017’de Kerkük’e yönelik saldırının yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Irak Hükümeti’nin tüm hukuk, anayasa ve insani değerleri hiçe sayarak söz konusu bölgenin insanlarına karşı suç işlediğini söyledi.

Eski Kerkük Valisi: 'Irak hükümeti Kerkük'te suç işledi'
Irak Anayasası’na göre, bu bölgelerin idari, yasama, güvenlik ve askeri yönetimlerinin Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında ortaklaşa yürütülmesi gerektiğini kaydeden Kerim, geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Irak Hükümeti’nin söz konusu bölgelerde tek taraflı yönetim uyguladığını ifade etti.
 
“Kürtçeye yönelik imha politikası izlendi”
Irak güçlerinin tek taraflı yönetimin sonucu olarak Araplaştırma projesini uygulamasının yanı sıra göç ettirme, Kürtçe ve Kürt bölge isimlerine yönelik imha politikası izlediğini söyledi.
 
“BM, rolünü arttırmalı”
Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasında tartışmalı bölgelerdeki durumun normale dönmesi için görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Kerim, nihai anlaşmaya varılması hususunda umut olduğunu belirtti. Anlaşmaya varılması için BM’nin rolünün artması gerektiğini söyleyen Kerim, söz konusu bölgelerdeki durumun normale dönmesi için çalışılmaya devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Ne olmuştu?
Halkın yüzde 93’ünün ‘evet’ dediği 25 Eylül 2017’deki Kürdistan bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat yönetimi ise 16 Ekim’de ordu birlikleri ve Haşdi Şabi milisleriyle başta Kerkük olmak üzere Kürdistani bölgeleri işgal etti. On binlerce kişi bu saldırılar sonucu yerlerinden oldu. / Basnews