Ermenistan Parlamentosu'na seçilen iki milletvekili Hemîd ve Maxmûdyan

Ermenistan'daki milletvekili seçimlerinde Kinyazê Hemîd ve Rostem Maxmûdyan adlı iki Kürt de milletvekili olarak seçildi.

Ermenistan Parlamentosu'na seçilen iki milletvekili Hemîd ve Maxmûdyan

Cumhurbaşkanı Sarkisyan liderliğindeki Ermenistan Cumhuriyet Partisi, geçtiğimiz günlerde yapılan seçimde oyların yüzde 49,21'ini alarak birinci oldu.

Ermenistan Merkezi Seçim Kurulundan yapılan açıklamada, oyların yaklaşık yüzde 90'ı sayıldı ve kesin olmayan ilk sonuçlara göre, Ermenistan Cumhuriyet Partisi yüzde 49,21 oyla seçimin galibi oldu.

Ermenistan Cumhuriyet Partisini, milyarder iş adamı Gagik Tsarukyan başkanlığındaki 'Çiçeklenen Ermenistan Partisi' ve bazı diğer siyasetçilerden oluşan Tsarukyan ittifakı takip etti. İttifak, yüzde 27,38 oyla ikinci oldu.

Muhalif parti olarak bilinen 'Aydınlık Ermenistan', 'Sivil Sözleşme' ve 'Cumhuriyet' partilerinin oluşturduğu 'Çıkış Yolu' isimli ittifak yüzde 7,72, Ermeni Devrimci Federasyonu (Dashnakcutyun) ise yüzde 6,59 oy alarak parlamentoda temsil hakkı kazandı.

'Kürtlere hizmet edeceğim'

2015 yılında yapılan anayasa değişikliği ardından zorunlu hale gelen Ermenistan'daki diğer ulusların bir milletvekili ile temsil edilmesi ardından iktidardaki Halk Partisi milletvekilliğine Kinyazê Hemîd ve Rostem Maxmûdyan adlı iki Kürt de seçildi.

Seçimlerden bir gün önce K24'e konuşan Kinyaz Hemid, Ermenistan'da 2015 yılında yapılan anayasa değişikliği öncesi, Ermeniler dışındaki ulusların temsilcisi olarak parlamentoya girmek isteyen adayların 50 binden fazla oy almaları gerektiğini ve Ermenistan sınırları içerisinde dağınık halde yaşayan Kürt ve diğer azınlıklardan Ermenistan vatandaşlarının bu oy potansiyeline ulaşmalarının imkansız olduğunu söylemişti.

Anayasa değişikliği ile Kürtlerin de aralarında bulunduğu 4 azınlığın parlamentoda temsil edilmelerinin sağlanması için her bir azınlık için bir vekilin seçilmesinin zorunlu hale getirildiğini belirten Hemid, bu sayede diğer azınlıklarında parlamentoda temsil edilmesinin önünün açıldığını belirtmişti.

İktidardaki Halk Partisi listesinden Ermenistan parlamentosuna seçilen Kinyaz Hemid, Kürtlere hizmet etmek ve Kürtler arası ilişkileri geliştirmek için elinden gelen her türlü çabayı göstereceğini ifade etmişti.