Erbil’de üst düzey toplantı; Şengal Anlaşmasına destek mesajı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq’in Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’le Erbil’de yaptığı toplantı sonrası yazılı bir açıklama yayımlandı.

Erbil’de üst düzey toplantı; Şengal Anlaşmasına destek mesajı

Toplantıda Irak’ın genel durumu ve Kürdistan Bölgesi’ndeki son durum ele alındı.

Irak’ın içinden bulunduğu ekonomik kriz, güvenlik ve sağlık krizi ile Kürdistan Bölgesi’ne yansımalarının masaya yatırıldığı toplantıda, Kürdistan Bölgesi’nin Irak hükümetinin ülkenin istikrarının korunmasına yönelik desteği de ifade edildi. Özellikle Irak’taki dost ülkelerin temsilciliklerinin korunması gerektiğine vurgu yapıldı.

Irak’ta yapılacak seçimlere destek verilen toplantıda, tartışmalı bölgeler, Irak Anayasası’nın 140. Maddesinin uygulanması da ele alınırken, sorunların çözümü ve bölge sakinlerinin haklarının korunup garanti altına alınması gerektiği üzerinde mutabık kalındı.

Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında, Şengal’deki durumun normalleştirilmesi için varılan anlaşmaya da destek verilirken, tartışmalı bölgelerde demografiyi değiştirmeye yönelik çabaların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, Irak hükümetinin bölgenin huzur ve güvenliğini koruması gerektiğini altı çizildi.

Şengal’in yeniden inşası ve göçzedelerin evlerine geri dönmesini sağlamak amacıyla imzalanan anlaşmaya destek verilen toplantıda, tartışmalı bölgelerdeki demokragik yapının değiştirilmesine yönelik çabaların reddedildiği kaydedildi.

Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların çözümünün de gündeme geldiği toplantıda, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal hakları ile Irak’ın haklarının korunduğu nihai bir anlaşmanın gerekliliğine işaret edildi.

Yaşanan coronavirüs salgınının da ele alındığı toplantıda, Kürdistan halkının çıkarları doğrultusunda bu zorlu süreçte bütün tarafların birlik ve beraberlik içinde olması ve her ihtimale karşın hazırlıklı olunması gerektiği kaydedildi.

Serzerî Sınır Kapısı Asayiş Müdürü Xazi Salih Alixan’ın şehit edilmesi de kınandı.