ENKS'ten PYD'nin açıklamalarına tepki

ENKS'ten PYD'nin açıklamalarına tepki

ENKS Başkanlık Divanı, PYD’nin “ENKS-Çavuşoğlu görüşmesiyle ulusal birlik inisiyatifi hedef alındı” şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Divanı, Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) 19 Şubat’ta Ankara’da ENKS heyeti ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki görüşmeyi eleştiren açıklamalarına yanıt verdi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Çavuşoğlu ile gerçekleştirilen görüşmenin, Afrin, ResulAyn ve Tel Abyad’da Kürtlerin yaşadığı acı ve zorlukların sona erdirilmesini amaçladığı belirtildi.

Açıklamada, “ENKS, Suriye meselesinde etkin olan farklı güçler, muhalif gruplar ve ülkelerle görüşmelerini sürdürüyor. Bu ülkelerden biri de Türkiye’dir. Bu çerçevede bir heyetimiz Ankara’yı ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştür” ifadeleri kullanıldı.

“PYD Kürtler arasındaki ortak tavrı güçlendirme ve çelişkilerin çözüme kavuşturulması için yürütülen çabaları destekleyeceğine ENKS’ye asılsız suçlamalarla eleştirmeyi seçiyor” denilen açıklamada şu sözlere ver verildi:

“Tehdit dilini ve Kürt halkının kaderini etkileyen bu yaklaşımı reddediyoruz. ENKS her daim Kürt halkının haklarını koruyacak, yerlerinden edilen halkın yerine dönebilmesi için çalışacak, Afrin, Tel Abyad ve ResulAyn’da yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacaktır.”

ENKS’nin Kuzey Suriye Kürt bölgelerinde yaşanan “demografik değişme” karşı olduğuna yer verilen açıklamada, bu konuların Ankara’da yapılan görüşmede de dile getirildiği vurgulandı.

Açıklamada, “PYD bu değersiz tutum ve söylemlerinden vazgeçmeli, bu hassas süreçte Kürt birliğini sağlayan inisiyatidi güçlendirmelidir” denildi.