ENKS: Silahlı gruplar o bölgelerden çıkarılsın!

ENKS Genel Sekreterliği, Türkiye destekli grupların Efrin, Gire Spi ve Sere Kani kentlerinde gerçekleştirdiği “ihlallere” vurgu yaparak, ABD, Rusya ve Türkiye’ye, bu grupların bölgeden çıkarılması çağrısında bulundu

ENKS: Silahlı gruplar o bölgelerden çıkarılsın!

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Genel Sekreterliği, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı grupların Fırat’ın doğusuna yönelik “Barış Pınarı” operasyonunun birinci yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir bildiri yayımladı.

Türk Silahlı kuvvetleri ile ona bağlı silahlı grupların Mart 2018'de Efrin bölgesinde olduğu gibi 9 Ekim 2019’da Sere Kani’den (Ras al-Ain), Gire Spi'ye (Tel Abyad) kadarki Kürt bölgelerini “işgal” ettiğini belirtilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

“PKK yandaşlarının ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesi ile başlatılan askeri operasyonlar, Demoratik Suriye Güçleri’nin (DSG)'nin varlığının sınırlarından çıkarılmasını garanti eden ABD ve Rusya ile yapılan iki ayrı anlaşma ve diğer düzenlemelerin ardından durduruldu. Ancak operasyonlar on binlerce kişinin zorla yerinden edilmesine neden oldu ve zor koşullarda yaşamalarına neden oldu. Aralarında bölgede yaşayan bileşenlerin de olduğu yüzlerce sivil hayatını kaybetti. Bölgeye yerleştirilen silahlı gruplar, halkın mal ve mülklerini yağmaladı, tarihi alanlar ve hatta ibadethanelere yönelik en korkunç ihlaller gerçekleştirildidi. Ve yine fidye almak için insanlar kaçırdıldı, işkence yapıldı.”

Gerek uluslararası toplumun ve gerekse de Kürt örgütlerinin tepki ve şikayetine rağmen sözkonusu ihlallerin devam ettiğine vurgu yapılan bildiride, “Ne Türk devleti, ne de uluslararası toplum bu grupları caydırdı. Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu, geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğu raporda, Suriye’nin genelinde ve özellikle bu grupların Kürt bölgelerinde Suriye Ulusal Ordusu adına işledi insanlık dışı eylemleri ve ihlalleri savaş suçu olarak nitelendirildi” ifadelerine yer verildi.

Sözkonusu eylem ve ihlallerin şiddetle kınandığı bildiride şu çağrıya yer verildi:

“Başta ABD, Rusya ve Türkiye olmak üzere uluslararası topluma, Birleşmiş Milletler’e ve Suriye meselesi ile ilgilenen ülkelere, Sere Kani (Ras al-Ain), Gire Spi (Tel Abyad) ve Efrin'de yaşayanların acılarına son vermeye, bu silahlı grupları bölgeden uzaklaştırmak ve bölgenin yeniden inşası için ciddiyetle çalışmaya çağırıyoruz. Yerinden edilenler güven içinde evlerine dönsün, idare halka teslim edilsin ve masum insanlara karşı suç işleyenler adalet önüne çıkarılsın.”