ENKS: Halkın Kürt diyaloğuyla ilgili beklentileri karşılanacak

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Konseyi Üyesi Nimet Davut, halkın Kürt diyaloğuyla ilgili beklentilerinin karşılanacağını söyledi.

ENKS: Halkın Kürt diyaloğuyla ilgili beklentileri karşılanacak

K24 Televiyonu'ndan haber bültenine bağlanan ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Nimet Davut, ENKS ve Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasında süren diyalog ve gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Rojava’da PYNK ile yürütülen müzakerelerde idari konularda önemli adımların atıldığını ifade eden Davut, “ENKS’nin Özerk Yönetim’e katılması konusu kaldı bu da zor değil” dedi.

Eğitim ve dil konusunda ABD ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı General Mazlum Abdi ile görüşmelerin yapıldığını vurgulayan ENKS’li Davut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğrencilerin bu yıl istedikleri dersi okumakta özgür olacakları konusunda bir anlaşmaya vardık. Daha sonra öğrencilerin üniversitelere yerleşmeleri konusunda UNICEF onaylı ders için bir çözüm bulacağız. Biz ENKS olarak, 63 yıldır Kürtçe için çalışıyoruz. Eğitim meselesi bir kamuoyu sorunudur. Binlerce insanımız, çocuklarını eğitmek için başka illere gönderiyor. İnsanlar çocuklarının diplomalarına güvenmek istiyor ve bu konuda sorunların çözümünü bekliyor.”

“Bu yıl eğitim sorununu gündeme getirdik buna bir çözüm de bulacağız” diyen Nimet Davut, “Sorun sadece Kürtçe eğitimi değildir. Bu sorun bir eğitim meselesidir. Akademik ve üniversitelerde de bu sorun devam ediyor. Bizim Kürtçe eğitimine karşı olduğumuzu söylüyorlar. Biz Kürtçe’ye nasıl karşı çıkabiliriz. Bu doğru değildir. Böyle bir açıklama PYNK’den gelmemeliydi” ifadelerini kullandı.

ENKS ile PYNK arasındaki askeri meseleyle ilgili de konuşan Davut, şunları kaydetti:

“Şimdilik askeri konularla ilgili henüz bir anlaşmaya varılmadı. İdari sorunlar hal olduktan sonra askeri ve güvenlik meselesi de gündeme gelecektir. Bu diyaloğun başarılı olacağından eminiz. Birçok müzakerede sorunlar ve engeller ortaya çıkar. Biz ENKS olarak, önümüze hangi sorunlar çıkarsa çıksın hal edeceğiz. Halkımızın Kürt diyaloğuyla ilgili beklentilerini karşılayacağız.”

Rojava’da ENKS ile PYNK arasında devam eden Kürt diyaloğu bazı teknik meselelerden dolayı birkaç gündür askıya alınmıştı.

PYNK’li bazı müzakere heyeti üyeleri yurtdışında bulunuyor, ABD heyetinin bir temsilcisinin de Rojava’da olmadığı belirtiliyor.

Ayrıca ENKS’den bir heyet de Suriye muhalefeti ve Kürdistan Bölgesi’nden bazı yetkililerle görüşmeler gerçekleştirmek için Erbil’de bulunuyor.