Emekli Albay Işık: Yaz aylarında İdlib’de yeni bir çatışma olasılığı yüksek

Emekli Albay Işık: Yaz aylarında İdlib’de yeni bir çatışma olasılığı yüksek

Rusya’ya ait savaş uçakları, İdlib ile Hama kırsalınaki Qerqor ve Miheta Herariyê bölgeleri arasında dört ayrı noktayı bombaladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye hükümet güçleri ile Türk devletine bağlı çete grupları arasında İdlib’in güneyindeki Riweyha ve Benin bölgelerinde şiddetli çatışmaların yaşandığını açıkladı.

SOHR ayrıca Suriye hükümet güçlerinin Riweyha, Bênîn, Fitêra, Sifohin ve Kensefra bölgelerine yoğun bombardıman yaptığını duyurdu.

AFP de Rusya'nın bölgeye yönelik bombardımanını son dakika olarak duyurdu. 

Son günlerde Suriye Ordusu’nun Cebel Zaviye ve Ariha bölgesine yönelik sevkiyatlarını arttırmasının ardından TSK de Ariha kenti civarındaki konumunu güçlendirdiği belirtiliyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) mevcut konumlarını güçlendirmek için İdlib’e yönelik gerek asker ve gerekse silah takviyelerini ateşkes sonrası da sürdü.

Suriye Gözlemevi (SOHR), mayıs başlarında TSK’nin İdlib’deki mevcudunun 10 bin 400’e ulaştığını iddia eden bir haber servis etmişti.

İdlib merkeze bağlı Mastumah köyüne Hawk hava savunma sistemi konumlandıran TSK, son günlerde İdlib’e yeni gelişmiş silahlar sevketti.

Rusya tarafından Suriye’ye satılan ancak sayısı açıklanmayan bir dizi yeni model Mig-29 savaş uçağının Lazkiye’deki Hmeymim üssünde törenle teslim edildiği Suriye Haber Ajansı (SANA) tarafından geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu. 

Independent Türkçe'nin haberine göre, üç Suriye savaş uçağının sınırı geçmeden Türkiye tarafından atış yapan Türk F-16’larınca vurulmasının ardından bu alımın yapılmasının F-16’lara karşı önlem olduğu iddia ediliyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir savunma yetkilisi Mig-29’ların Sovyetler Birliği döneminde F-16’lara karşı üretildiğini belirterek şöyle konuştu:

"Suriye’nin elinde 15 civarında Mig-29 vardı ancak bunlar eski sürüm. F-16’larla başa çıkma şansı yok. Zaten operasyon sırasında da Suriye bunları korumak için Şam’daki üslerde tuttu kuzeye getirmedi. Suriye’nin Rusya’dan 12 adet Mig-29 siparişi daha vardı. Bunlar daha üst sürüm. Harekat sırasında Beşar Esad yönetiminin uçaklarını F-16’lardan korumak için uçaktan uçağa atılan 80 km. menzilli R-77 füzesi istediği iddia edilmişti. Bu füzeler Mig-29’lardan atılabiliyor. Muhtemelen 6 veya 8 adet teslim edilen yeni uçaklarda bu füzelerden bulunabilir. Bu uçakları da bombardıman yapacak uçaklarının yanına koruma amaçlı eskort olarak kullanmak istiyorlar. Her halükarda F-16’lar açısından bir tehdit oluşturması zor. Ancak İHA’lar, helikopterler, yerdeki askerler için risk olabilirler."

Suriye’de son gelişmeleri değerlendiren Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Emekli Albay Mithat Işık, gerek TSK ve gerekse Suriye’nin İdlib’deki güçlerini takviye ettiğini doğrulayarak, şöyle konuştu:

"Son günlerde rejim Rusya’dan sayılarının en az 10 olduğu tahmin edilen savaş uçağı aldı. Rejim İdlib’deki kara unsurlarını İranlı milisler ve zırhlı muharebe araçları ile takviye etti. TSK de bölgedeki güçlerini hava savunma sistemleri ve tanklar, zırhlı araçlarla takviye etti."

Işık, TSK’nın yığınağının iki nedenden kaynaklanabileceğini belirtti:

"Birinci neden Suriye ile yeni bir çatışma ihtimali. İkinci neden ise M4 karayolunun güvenliği için oradaki bazı radikal gruplara müdahale edilmesi. Her halükarda yaz aylarında İdlib’de yeni bir çatışma olasılığı yüksek."

Türkiye ile Rusya’nın son süreçte Libya’da karşı karşıya geldiğine dikkat çeken Işık, M-4 yolunun açılması sorunun tam olarak çözülmemesinin de gerilimi arttırdığını söyledi.

Emekli Albay Işık, olası bir çatışmada Rusya’nın Türkiye ile Suriye’yi baş başa bırakmasının zor bir ihtimal olduğu görüşünde.

Işık, Türkiye’nin ABD’ye güvenerek Rusya ile anlaşmadan İdlib’de yeni bir operasyona kalkmasının risk içereceğini de söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rus Savunma Bakanlığı'nın 'bölgede Türkiye ile devriye faliyetleri icra ediyoruz ancak bu durum her şeyin halledildiğini göstermiyor' diye açıklama yapması da bölgede gerginliğin devam ettigini gösteriyor. Rusya'nın alacağı tutum bölgedeki dengeleri etkileyecektir. Herhangi bir çatışma durumunda Rusya'nın tarafsız kalması Türkiye'nin harekatını kolaylaştıracaktır."

Işık, Rusya’nın son dönemlerde Suriye’ye yeni uçaklar vermesi dışında Tel Rıfat’a askeri takviye yapmasının da dikkat çekici olduğunu söyledi.