"El Kaide'nin Kuzey Afrika lideri Abdulmalik Drukdel öldürüldü"

"El Kaide'nin Kuzey Afrika lideri Abdulmalik Drukdel öldürüldü"

Fransa, Mali'de düzenlenen bir saldırıda, El Kaide'nin Kuzey Afrika kolu olan İslami Mağrip El Kaidesi (İMEK) lideri Abdulmalik Drukdel'in öldürüldüğünü açıkladı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly tarafından dün gece saatlerinde yapılan açıklamalara göre Drukdel, Fransız ordu güçleri ve bölgedeki yerel unsurların 3 Haziran'da düzenlediği bir operasyon sonucu öldürüldü.

Operasyonda Drukdel'e yakın bazı diğer isimlerin de öldürüldüğü öne sürüldü.

Öte yandan yerel kaynakların aktardığı bilgilere saldırı, Mali'nin kuzeyindeki Tessalit bölgesinde gerçekleştirildi. Bölge kaynakları öncelikle bölgede bir insansız hava aracı saldırısının gerçekleştirildiğini, bunun ardından ise Fransız özel kuvvetlerinin bölgeye indirme yaptığını ve çatışma çıktığını belirtti.

El Kaide Drukdel'in ölümüne dair bir açıklama yapmadı.

Fransa daha önce de bölgede bazı cihat yanlısı liderlerin öldürüldüğünü açıklamış, bir süre sonra bu iddiaların doğru olmadığı ortaya çıkmıştı. 2018 yılının Kasım ayında Fransız yetkililer Mali'de El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) adlı grubun kurucu liderlerinden olan Amadou Koufa'nın öldürüldüğünü açıklamıştı. Koufa 2019 yılının Mart ayında bir video yayınlayarak hayatta olduğunu açıklamış, Fransa'yı yalanlamıştı.