El Ereb: Rojava, Kürdistan Bölgesi gibi 'yarı bağımsız' olmak istiyor

Arapların önde gelen gazetesi El-Ereb, Rojava Kürtlerinin Kürdistan Bölgesi benzeri bir modeli oluşturmayı hedeflediklerini yazdı.

El Ereb: Rojava, Kürdistan Bölgesi gibi 'yarı bağımsız' olmak istiyor

Arapların önde gelen gazetesi El-Ereb, Rojava Kürtlerinin Kürdistan Bölgesi benzeri bir modeli oluşturmayı hedeflediklerini yazdı.

Suriye ve Rojava’daki gelişmeleri değerlendiren bir rapor hazırlıyan El-Ereb gazetesi Suriye rejiminin Rojava ve kuzey Suriye’de Kürtlerin güçlenmesinden ve özerk bir bölge oluşturmasından rahatsızlık duyduğunu yazdı.

Raporda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye sınırı ile Türkiye arasındaki bölgede ‘güvenlikli bölge’ oluşturulmasını emir vaki dayattığını bu bölgelere Rojava Kürdistan’ının da dahil edildiği belirtiliyor.

Rojava Kürtlerinin IŞİD’e karşı savaşta uluslararası koalisyonunun hava desteğini arkasına aldığını belirtilen yazıda, koalisyonun tıpkı 90’lı yıllarda Güney Kürdistan’a yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin  bölgede ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilmesinin kararının  bir benzerinin Rojava’da da alınmasını gündeme getirebileceği kaydediliyor.

Gazete bir siyasi gözlemcinin yorumuna da yer vererek; Rojava’nın  dışardan aldığı desteğin yanısıra kendi içerisinde laik ve seküler bir sistemin olması sayesinde bölge halklarının –Ezdi, Kürt, Arap, Hristiyan – toplulukları kendi tarafına çekeniliyor.

Demokratik Suriye Meclisi’nin 3 Mayıs’ta Suriye’nin kuzeyindeki Eyn İsa’da (Grê Spî) Arap aşiretlerinin katıldığı Suriyeli Aşiretler Çalıştayı’na hem Rusya’dan hem de Suriye’den tepki gelmişti. Suriye rejimi sözkonusu çalıştayı ‘ihanet’ olarak tanımlarken, Rusya ise ‘yarı devlet’ kurma çalışması olduğunu belirterek tepki göstermişti.

Rojava ve kuzey Suriye’deki Kürtlerin ‘yarı bağımsızlıkta’ki ısrarından dolayı duyulan  korkuya dikkat çeken siyasi gözlemci, Rojava Kürtlerinin artık Şam’ın egemenliğine dönme içerisinde olmadığı kaydediliyor.

Gazete yazının sonunda, geçtiğimiz gün Şam’ın barışçıl taleplerini reddettiğine yönelik  Demokratik Suriye Güçleri(HSD) Genel Komutanı Mazlum Kobanê’nin açıklamalarına dayanarak Kürtlerin artık Rojava’da bir Kürt bölgesi kurma düşüncesinde olduğunun bir göstergesi olduğu dile getiriliyor.