Ekonomist Zelyut: Savaşa hazır mısın Türkiye?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den gelen peş peşe not düşürme adımlarının ardından S-400 sevkiyatı üzerine Fitch Ratings'in de, Türkiye'nin kredi notunu indirmesini değerlendiren Avrasya Yatırım Analisti Evren Devrim Zelyut Türkiye'nin iktisadi, siyasi ve hatta askeri çatışmalarla karşı karşıya bulunduğu uyarısı yaptı

Ekonomist Zelyut: Savaşa hazır mısın Türkiye?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den gelen peş peşe not düşürme adımlarının ardından S-400 sevkiyatı üzerine Fitch Ratings'in de, Türkiye'nin kredi notunu indirmesini değerlendiren Avrasya Yatırım Analisti Evren Devrim Zelyut Türkiye'nin iktisadi, siyasi ve hatta askeri çatışmalarla karşı karşıya bulunduğu uyarısı yaptı.

Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, kredi notunun indirilmesinin nedenleri arasında, Merkez Bankası ile ilgili son gelişmelerin de dikkate alındığı vurgusu dikkat çekti.

Avrasya Yatırım Analisti Evren Devrim Zelyut, kurumun, Türkye'nin kredi notunu indirdiği günden bir gün önce Türkiye S-400 almasına dikkat çekerek, “İktisadi, siyasi ve hatta askeri çatışmalar yolda” yorumunu yapıyor.

“İlk saldırıyı Fitch yaptı, savaşa hazır mısın Türkiye?” diye soran ekonomist, 12 Temmuz’u Türk tarihi açısından bir kırılmanın yaşandığı tarih olarak niteliyor.

Türkiye’nin, son iki-üç yıldır Rusya ile yakın ekonomik ilişkilerini askeri alana da taşıdığına dikkat çeken Zelyut, “İlla ki bunun askeri, ekonomik ve siyasi sonuçları da olacaktır” diyor.

İşin ekonomik boyutunda Fitch’den gelen not düşürme adımını hatırlatan analist, kurumun gerekçelerinin haklı olduğunu sıralıyor.

Fitch gibi kurumlara AKP’nin yanlış ekonomi politikası ile koz verdiğini savunan Zelyut, bu raporlarda sunulan gerekçelere yanlış denilemeyeceğini dile getiriyor ve ekliyor:

“Madem Türkiye tam bağımsız Türkiye hedefliyor. O zaman bunun gereğini yapmamız gerekiyor. Ama öyle Power Point sunumlarla ‘Orası çok önemli, şurası çok önemli’ diyerek değil. Yapısal reformları hayata geçirmek zorundayız.”