Dünyaca ünlü yazarlardan Rojava çağrısı: Kürt katliamı dursun!

Dünyaca ünlü yazarlardan Rojava çağrısı: Kürt katliamı dursun!

Aralarında Salman Rüşdi, Roberto Saviano , Elena Ferrante, Marc Augé, Hanif Kureyşi gibi dünyaca ünlü yazar ve gazetecinin bulunduğu bir grup, Avrupa ülkelerin Türkiye’nin Fırat’ın batısındaki operasyonunu durdurma çağrısında bulundu.

Dünyaca ünlü yazarlar Salman Rüşdi, Roberto Saviano, Svetlana Alexievich, Fernando Aramburu, Marc Augé, Martin Caparros, Annie Ernaux, Elena Ferrante, Bernard-Henri Lévy, Hanif Kureyşi, Mario Vargas Llosa, Herta Mueller ve Robert Harris, ortak bir mektupla Rojava’daki operasyonun durdurulmasını istedi.

“Türkiye'de konuşulmayan tek bir kelime var o da ‘savaş’ kelimesidir” mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ve destekçileri, Kürt sivillere saldırıyor ve askeri istilanın ismine ‘operasyon’ diyorlar. Barış Pınarı operasyonu bu gerçeğin gizlenmesi için kullanılan isimdir.

Türkiye'de savaş hakkında konuşmak hainlikle damgalanmak anlamına geliyor. Çok az sayıdaki bağımsız ses korkunç baskılara, hapis, hakaret, ölüme hamkum ediliyor. Muhalefete izin verilmiyor. Erdoğan tarafından Kürt katliamı, hak ve bağımsızlık hayallerini silmek Türk halkı için hayati bir gereklilik olarak tasvir ediliyor.

Tüm bu gerçeklerin saptırılmasına karşı Avrupa birlikte çözüm üretmeli. Kürtleri kaderlerine terk edemeyiz. Başkan Trump’ın ihanetinden sonra, en son çareleri Avrupa’dır.”

“Kürt meselesi hepimiz için önemli olmalı çünkü onlara karşı savaşlar ürettiğimiz ve sattığımız silahlarla oluyor” denilen ortak mektupta Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye silah satışını yasaklama kararının “geç de olsa gerekli” olduğu belirtildi.

Kürtlerin IŞİD’in saldırılarını durdurabilecek tek grup olduğu belirtilen mektupta, Avrupa’nın Suriyeli göçmenler için Türkiye’ye para verdiği ifade edildi.

Mektupta ayrıca, “Bunların tümü bizim için önemli olmalı, çünkü bazıları parçalamak istese de, Avrupa, artık politik, bölgesel, ekonomik ve hepsinden de önemlisi kültürel bir birlik olduğunu göstermelidir. Kendisini demokrasinin olduğu ve tehlikeye girdiğinde bile direnecek bir odak olduğunu göstermelidir” sözlerine yer verildi.