DSÖ'den aşı açıklaması: Tünelin sonunda ışık görüldü

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, koronavirüs aşı çalışmalarına ilişkin 'Karanlık tünelin sonundaki ışık daha da parlaklaşıyor' açıklamasında bulundu.

DSÖ'den aşı açıklaması: Tünelin sonunda ışık görüldü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde haftalık basın toplantısı düzenledi.

''IŞIK DAHA DA PARLAKLAŞIYOR''

Koronavirüs aşı çalışmalarına ilişkin konuşan Ghebreyesus, "Aşı denemelerinden gelen son olumlu haberlerle, bu uzun ve karanlık tünelin sonundaki ışık daha da parlaklaşıyor." dedi.

''DAĞILIMI DA ADİL OLMALI''

Olumlu haberlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ghebreyesus, aşıların geliştirilmesinde gösterilen hızın, bunların adil şekilde dağıtılması hususunda da gösterilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Ghebreyesus, tarihte şimdiye kadar herhangi bir salgına karşı bu kadar hızlı aşı geliştirilmediğini vurgulayarak, "Aşı denemelerinden gelen son olumlu haberlerle, bu uzun ve karanlık tünelin sonundaki ışık daha da parlaklaşıyor. Şu anda, denenmiş ve test edilmiş diğer halk sağlığı önlemleriyle aşıların salgını sona erdirmeye yardımcı olacağına dair gerçek bir umut var." değerlendirmesinde bulundu.

"ASTRAZENECA İÇİN BEKLEMELİYİZ"

Aşı çalışmalarına ilişkin soruyu cevaplayan DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan, Oxford Üniversitesi'nin İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca iş birliğinde geliştirdiği koronavirüs aşı adayı için temkinli konuştu. Söz konusu aşının tek doz uygulanması halinde yüzde 70, önce yarım doz, ardından tam doz uygulanması halinde ise yüzde 90 seviyesinde etkili olduğu açıklamalarından haberdar olduğunu belirten Swaminathan, "Hem etkinlik hem de güvenlik sonuçlarını görmek için beklememiz gerektiğini düşünüyorum." dedi. Swaminathan, AstraZeneca aşısının şu anda başka birçok ülkede 60 bin kişide denendiğini anımsatarak, "daha bilinçli karar almaları" için gelecek test sonuçlarını beklemek zorunda olduklarını kaydetti.