DSG'den IŞİD uyarısı

DSG'den IŞİD uyarısı

Türkiye’nin Rojava'ya yönelik harekat başlatmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump bölgede bulunan “IŞİD mahkumlarının cezaevlerinde kalmaya devam etmelerinin sağlanması konusunda sorumluluğun Türkiye’de olduğu” mesajını vermişti.

Suriye Demokratik Güçleri’nden (DSG) üst düzey bir yetkili IŞİD savaşçılarının cezaevlerinden firar etme olasılığının bulunduğu uyarısında bulundu.

Reuters haber ajansına konuşan Badran Jia Kurd, bölgede çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte IŞİD savaşçılarından sorumlu güvenlik güçlerinin sayısının azalacağını belirtti. ABD’li yetkililer gözaltında tutulan IŞİD savaşçılarının Türkiye’nin operasyonunu fırsat bilerek kaçabilecekleri konusunda kaygı duyduklarını ifade etmişti.

DSG'nin gözaltında tuttuğu IŞİD’lilerin sayısına ilişkin farklı sayılar telaffuz ediliyor. Önemli bir kısmı Avrupa’dan Suriye’ye gitmiş olan 10 bin IŞİD savaşçısının DSG gözetiminde olduğu belirtiliyor. DSG'ye göre, 60 farklı ülkeden savaşçılar, eşleri ve çocukları dahil 70 bin kişinin kendi gözetimi altında olduğunu söylüyor.

Reuters’a konuşan Badran Jia Kurd, Türkiye’nin operasyonu için, “Bu saldırı kesinlikle cezaevinde bulunan IŞİD militanlarına yönelik güvenlik önlemlerini zayıflatacak. Bu da onların kaçmasına ya da güvenlik güçlerinin kontrolundan çıkabilecek davranışlara yol açabilir” uyarısında bulundu.

DSG'den bir diğer yetkili de şu anda IŞİD mahkumlarının tutulduğu yerlerin korunmasında ABD özel kuvvetlerinin yardımcı olduğunu belirtti.

"Kimse Sorumluluk Almak İstemiyor"

Türkiye-Rojava sınırında ABD askerlerinin çekildiği Serekaniye ve Gire Spi arasındaki 100 km’lik alanda IŞİD mahkumlarının tutulduğu bir kamp ya da cezaevi bulunmuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR) bu hafta yaptığı açıklamada DSG'nin artık kalabalık gözaltı merkezleri olarak kullanılan okullar ve başka binalarda binlerce erkeği ve erkek çocuğunu IŞİD’e katıldıkları suçlamasıyla tuttuğunu belirtti.

Reuters haber ajansına konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Kimse bu kişilerin sorumluluğunu almak istemiyor.” dedi.