Diyarbakır'da kadın oto tamircileri yetişiyor

Diyarbakır'da kadın oto tamircileri yetişiyor

Diyarbakır'da meslek lisesinin motorlu araçlar teknolojisi bölümünde eğitim gören kız öğrenciler tamirci olmaya hazırlanıyor.

Burhanettin Yıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanının Otomotiv Elektromekanikerliği dalında eğitim gören kız öğrenciler, merkez Kayapınar ilçesinde bulunan 3. Sanayi Sitesi'ndeki bir oto tamir ve bakım servisinde staj yapıyor.

 

Kadın oto tamircileri yetişiyor

 

Kadınlarca genelde tercih edilmeyen bu mesleğe talip olan kız öğrenciler, otomobillerde lastik ve balata sökme-takma, fren hidroliği ve yağ kontrolü, amortisör ve helezon yayları değişimi ile motor sökümü yapıyor. Meslekte iddialı olan öğrenciler, bu işi erkeklerden daha iyi yapacaklarına inanıyor.

Öğrencilerden Laleş Roza Çokur, zor bir sektörde çalıştıklarını fakat zamanla alışınca işin kolay gelmeye başladığını söyledi.

Toplumda erkeklerin yaptığı işi kadınların yapamayacağı yönünde bir algının söz konusu olduğunu dile getiren Çokur, "Biz bu algıyı yıkmak için sanayideyiz, otomotiv sektöründeyiz, işin ortasındayız. Biz teknisyen, motor ustası ve mühendis olabiliriz. Sanayide çalışabiliriz, erkeklerden hiçbir eksiğimiz yok" dedi.

 

Kadın oto tamircileri yetişiyor

 

Öğrencilerden Delal Uruç da eğitim gördüğü bölümünden memnun olduğunu söyledi.

Tercih ettiği iş kolunda genellikle erkeklerin çalıştığına dikkati çeken Uruç, "Müşteriler beni gördüğü anda şaşırıyorlardı. Bir bayanın sanayi ortamında çalışmasına herkes şaşırır. Bir kadına göre zor bir meslek" diye konuştu.

İş yeri sahibi Ali Sökmen, staj için gelen kız öğrencileri gördüğünde başta şaşırdığını belirtti. "Kadının tamirci olması bölgede şaşırtıcı. Kadın tamirci bölgede yok" diyen Sökmen, zamanla bu duruma alışılacağını bildirdi.

Müşterilerden Nesip Akman, oto sanayide kadın çalışanları gördüğünde çok şaşırdığını, fakat çok titiz çalıştıkları için aracını gönül rahatlığıyla onlara teslim edebileceğini ifade etti.

Okul Müdürü Deniz Işın, okullarında 6 meslek alanında eğitim verdiklerini bu alanlardan birinin de motorlu araçlar teknolojisi olduğunu söyledi.

Kadın oto tamircileri yetişiyor

Bu meslek alanının Diyarbakır'da sadece okullarında mevcut olduğuna işaret eden Işın, bölümdeki son sınıf öğrencilerin sanayi ve bazı otomobil servislerinde staj yaptığını dile getirdi.

Bu alanda mezun olmaya hazırlanan yaklaşık 50 öğrenci bulunduğunu, bunlardan 7'sinin kız olduğunu belirten Işın, "Bakıldığı zaman zor bir meslek fakat servisleri bir komplike alan olarak değerlendirdiğimiz zaman servislerin oto yedek parça kısmı, müşteri karşılama bölümlerinde rahatlıkla iş yapabilme imkanları mevcut. Özellikle bu dönem mezun olacak öğrencilerimizin çoğunun çalışacağı yer şu an hazır" değerlendirmesini yaptı.