Dersimlilerin kutsal mekanı Halvori Gözeleri'ne otel projesi

Dersimlilerin kutsal mekanı Halvori Gözeleri'ne otel projesi

Dersim’de Aleviler için kutsal mekanlarından biri olarak kabul edilen ve Milli Park statüsünde bulunan Halvori Gözeleri Millî Parkı’na bungalov ev tipi otel işletmeciliği için ihale yapılacağı öğrenildi.

Duruma tepki gösteren yöre halkı ve çevre örgütleri, projenin kutsal mekanlara zarar vereceğini, çevreye de etkilerin olacağını belirterek, projeden vazgeçilmesini istedi.

Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, Halvori Gözeleri’nin bir inanç merkezi olduğunu belirterek, “Bu proje Dersim’e yapacakları en büyük kötülüklerden bir tanesidir. Dersim doğası için zulümdür. Dersim’i kimliksizleştirme projesedir” dedi.

Cumhuriyet’ten Kayhan Ayhan’ın özel haberine göre; mutlak korunması gereken Halvori Gözeleri Millî Parkı’na Doğa koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Bungalow Ev Tip Otel işletmeciliği için resmî süreç başlatıldı. Önümüzdeki günlerde ihalesinin açılması beklenen projeye ise çevre örgütleri ve yöre halkı tepki gösterdi.

Munzur Koruma Kurulu Sözcüsü Hasan Şen, “Bırakın Halvori’ye otel yapılmasını bunu aklından geçirmeleri bile kabul edilemez. Halvori Gözeleri’nin Dersim tarihinde çok önemli bir yeri var. Hiç bir Dersimli buraya bu projenin yapılmasını kabul etmez. Ama bunlar ara sıra böyle yoklayacaklar. Dersim’de sermayeye yer sağlamaya çalışıyorlar. Turizmi de bu işin yumuşak karnı olarak görüyorlar. Bu proje Dersim’e yapacakları en büyük kötülüklerden bir tanesidir. Dersim doğası için zulümdür” dedi.