Davutoğlu: Pilot fetöcü değildir, ''düşürün'' emrini ben verdim

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Araştırma Komisyonu'na 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin verdiği yazılı ifadede Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili emri kendisinin verdiğini belirterek, pilotun geçmişinin ve ilişkilerinin araştırıldığını ve herhangi bir bağlantı tespit edilmediğini söyledi.

Davutoğlu: Pilot fetöcü değildir, ''düşürün'' emrini ben verdim

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadelerde 24 Kasım 2015'te Rus uçağının düşürülmesinin arkasında Gülen Cemaati'nin bulunduğu ve pilotun cemaat mensubu olduğu iddialarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Davutoğlu konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Esasen angajman kurallarına ilişkin talimatın tarafımdan verildiğine ilişkin açıklamayı yapma nedenlerinden birisi de Sayın Genelkurmay Başkanımızın haklı bir gerekçe ve kaygı ile uçağın düşürülmesine ilişkin spekülasyonların görev yapmakta olan TSK mensuplarının angajman kurallarını yerine getirirken tereddüt göstermeleri sonucunu doğurabileceğini iletmesidir. Kendisine angajman kurallarını siyasi iradenin belirlediğini, bu kuralları uygulayan hiçbir TSK mensubunun tereddüt duymaması gerektiğini, gereken açıklamanın tarafımdan yapılacağını, ancak bu pilotun ya da süreç içinde görev yapmış diğer TSK mensuplarından herhangi birinin herhangi bir örgüt bağlantısı varsa bunun da hemen tetkik edilmesi gerektiğini söyledim. Nitekim Sayın Genelkurmay Başkanımız daha sonraki görüşmemizde pilotun geçmişini ve ilişkilerini araştırdıklarını ve somut bir irtibat tespit edilemediğini bildirmiştir."