Çin'in ''yavaş yaşam'' arayışı

Çin'de modern hayatın hızlı temposundan kaçmaya çalışanlar, çareyi ''yavaş hareketi''ne sarılmakta buluyor.

Çin'in ''yavaş yaşam'' arayışı

1986'da Roma Piazza di Spagna'da McDonald's restoranının açılmasıyla başlayan protesto hareketi, daha sonra insanların yaşam tarzlarını, yemek tercihlerini ve kullandıkları taşıtları etkileyen bir fenomene dönüştü.

Yavaş hareketi ve sakin yaşam, metropollerde hayatını sürdüren kimi insanlar için bir turistik deneyim, kimileri için ise bir hayal olarak varlığını sürdürüyor.

Tabii, sayıları az da olsa gerçekten hayatını "yavaşlatmayı" becerebilenler de mevcut...

Bu hareketin felsefesini Norveçli felsefe Professörü Guttorm Floistad şu şekilde özetlemekte: Kesin olan tek bir şey her şeyin değiştiğidir. Değişimin ivmesi artıyor. Hayata tutunmak istiyorsanız acele etseniz iyi olur. Günümüzün mesajı bu. Ancak temel ihtiyaçlarımızın asla değişmediği herkese hatırlatılmalı. Başkaları tarafından görülme ve takdir edilme ihtiyacı. Aidiyet ihtiyacı. Yakınlık ve itina, birazcık sevgi ihtiyacı. Bu, sadece insan ilişkilerindeki yavaşlıkla verilebilir. Değişimlere hakim olmak için yavaşlığı, tefekkürü ve birlikteliği yeniden edinmek zorundayız. Bu noktada gerçek bir yenilenme hissedeceğiz.

Hareketin temsilcileri "Yavaşlık" kavramının her şeyi salyangoz hızıyla yapmak demek değil tersine hayatın farklı alanlarındaki aktiviteleri daha tatmin edici şekilde ve doğru hızda gerçekleştirmek gerektiğine dikkati çekmektedirler.

Geir Berthlens ve onun yarattığı Dünya Yavaşlık Enstitüsü 1999'da 'Yavaş Gezegen' şeklinde bir vizyon sunmuştur.

Yavaş Hareketi'nin organize ve tek bir organizasyon tarafından kontrol edilen bir hareket değildir. Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde olduğu gibi Avustralya ve Japonya gibi ülkelerde de hareketin arkasındaki felsefeyi kabul eden insanların sayısı artmaktadır.