Çin'den Avusturalya'ya üstü kapalı tehdit

Çin'den Avusturalya'ya üstü kapalı tehdit

Çin'in Kanberra Büyükelçisi Cheng Jingye, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle soruşturma açılmasını isteyen Avustralya'yı üstü kapalı tehdit etti. Büyükelçi, koronavirüs (Kovid-19) salgını konusunda soruşturma talep edilmesinin, tüketicilerin bazı Avustralya ürünlerini boykot etmesine ya da bu ülkeye seyahatlerin askıya alınabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Avustralya, ABD'ye katılarak Kovid-19 hastalığının Çin'de yerel bir salgınken nasıl tüm dünyayı saran bir pandemiye dönüştüğünün titizlikle bağımsız uluslararası uzmanlar tarafından soruşturulmasını istiyor.

Kovid-19 sebebi ile 200 binden fazla insan hayatını kaybederken milyarlarca kişi de sokağa çıkma sınırlaması ile baş başa kaldı.

Jingye, üstü örtülü bir şekilde salgının kökeni hakkında bağımsız bir soruşturma yürütme baskısının ‘risk’ oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu. Avustralya’da yayın yapan Financial Review gazetesine konuşan Jingye, “Çin halkı Avustralya’nın şu an yaptıkları nedeniyle hayal kırıklığına uğramış ve memnuniyetsiz hissediyor. Eğer hava kötüden en kötüye giderse insanlar  şöyle düşünecek: Neden Çin’in dostu olmayan bir ülkeye gideyim? Turistler fikirlerini değiştirebilir. Karar halka kalmış. İnsanlar neden Avustralya sığırı tüketiyor diyebilir” dedi.

 Jingye, Çinli öğrencilerin salgının yayılmasını engellemek için uygulanan seyahat kısıtlamalarından etkilenen önemli bir gelir kaynağı olan Avustralya üniversitelerine yönelimi konusunu da tehdit etti. Öğrenci ebeveynlerinin, bulundukları yerin dostça hatta düşmanca olup olmadığını ve çocuklarını göndermek için en iyi yer olup olmadığını düşünebileceklerini söyledi.

Çinli Büyükelçi, Avustralya’yı ABD’deki tutumları tekrarlamakla suçladı. Jingye, “Bazı insanlar, sorunlarından Çin’i sorumlu tutmaya ve dikkati bize yöneltmeye çalışıyor. Bu, Washington’daki bazı güçleri memnun etme çabası” dedi.

Bu açıklamalar, Pekin ve Kanberra arasındaki ilişkilerdeki gerilimin arttığını gösterdi.