Cezaevi'nde tutulan 85 yaşındaki Sisê ananın tahliyesi için imza kampanyası

Sisê Bingöl, ileri yaşına rağmen cezaevinde tutuluyor. Ağır hastalıkları var. “Öleceksem kendi köyümün topraklarında öleyim” diyor. İHD, Sisê ananın tahliyesi için imza kampanyası başlatacak.

Cezaevi'nde tutulan 85 yaşındaki Sisê ananın tahliyesi için imza kampanyası

İHD Genel Merkezi'nin verilerine göre, cezaevlerinde 402'si ağır olmak üzere bin 154 hasta tutuklu bulunuyor. Bu ağır hasta tutuklulardan biri de Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan 85 yaşındaki Sîsê Bingöl.

Bingöl, ileri yaşından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş. Mide, şeker, astım, tansiyon gibi hastalıklarıyla mücadele ediyor. Tek başına yaşamını sürdürecek gücü yok. Diğer tutukluların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Bingöl için Muş Devlet Hastane’si tarafından verilen raporda "Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığını" tespiti yapıldı. Ancak buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca (ATK) verilen raporda "Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği" denilerek tahliyesi engellendi.

‘ÇOCUKLARINI TANIYAMIYOR’

Bingöl’ün sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde kalamayacağını belirten İHD Amed Şubesi Cezaevi Komisyon üyesi Derya Yıldırım, Bingöl’ün derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Bingöl’ün avukatları ile son görüşmesinde, "Öleceksem kendi köyümün topraklarında öleyim" dediğini aktaran Derya Yıldırım, "Böylesi yaşlı ve ağır hasta bir tutsağın cezaevinde kalması yaşam hakkı ihlalidir" ifadelerini kullandı.

ATK tarafından verilen raporda "Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği" denilerek tahliyesinin engellendiğini hatırlatan Yıldırım, Bingöl’ün tahliyesine verilen ret kararlarının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

SÎSÊ BİNGÖL İÇİN İMZA KAMPANYASI

Sîsê ananın hafıza kaybı yaşadığını ve bu sebeple çocuklarını dahi tanıyamadığını aktaran Yıldırım, İHD Adana ve Mersin Cezaevi komisyonu ile iletişim halinde olduklarını ve Bingöl’ü cezaevinde ziyaret etmek için gerekli girişimlerde bulunacaklarını aktardı.

Bingöl’ün durumuna dikkat çekmek için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracaklarını belirten Yıldırım aynı zamanda Bingöl için imza kampanyası başlatacaklarının bilgisini paylaştı. Yıldırım, "Cezaevinde bulunma nedeni ne olursa olsun, tüm ağır tutsakların hapishane koşullarında tutulması yaşam hakkı ihlalidir. Bingöl’ün tahliyesi mümkünken hala tahliye edilmemektedir. Sîsê Bingöl’ün derhal tahliye edilmesi gerekir" diye konuştu.