Çekya'dan Türkiye'ye tepki

Çekya'dan Türkiye'ye tepki

Çekya, Türkiye'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan iki vatandaşı için tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Zaoralek, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşeceğini açıkladı.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Şırnak'ta gözaltına alınan iki Çekya vatandaşının da 'terör örgütüne destek vermek'suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına Prag'dan tepki geldi.

Çekya Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugünkü karar benim için büyük bir hayal kırıklığı" şeklinde konuştu. Zaoralek, konuyu Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini de sözlerine ekledi.

Otuz yaşındaki Miroslav Farkas ve 24 yaşındaki Marketa Vseliçova, 13 Kasım 2016 tarihinde Şırnak'ta, Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) dair propaganda malzemesi bulundurdukları gerekçesiyle gözaltına alınmışlardı. Savcılıktan yapılan açıklamada, çiftin telefonunda YPG'liler birlikte çektirdikleri fotoğraflar, YPG marşları ve ses kayıtları tespit edildiği belirtilmişti.

Şırnak'taki mahkeme, haklarında "terör örgütüne destek vermek" suçlamasıyla 15 yıl hapis istemi bulunan Farkas ve Vseliçova'nın 6 yıl 3'er ay ceza almasına hükmetti.