Çavuşoğlu'nun duymadığı yada anlamak istemediği mesajlar

Çavuşoğlu'nun Washington'da ziyareti henüz bitmiş değil ama bu ziyarette ABD yetkili kurumları ile görüşerek, onları S-400 konusunda ikna edeceklerini söyleyen Çavuşoğlu'nun şimdiye kadar kaldığı süre içinde ABD makamlarından gelen yağmur gibi sert mesajların ortaya çıkardığı tablo ortada.

Çavuşoğlu'nun duymadığı yada anlamak istemediği mesajlar

Ahval'de yer alan haberde, Çavuşoğlu'nun Washington ziyaretinin henüz bitmediği ama bu ziyarette ABD yetkili kurumları ile görüşerek, onları S-400 konusunda ikna edeceklerini söyleyen Çavuşoğlu'nun şimdiye kadar kaldığı süre içinde ABD makamlarından gelen yağmur gibi sert mesajların ortaya çıkardığı tablonun ortada olduğuna dikkat çekildi.

Ya Çavuşoğlu ABD yetkili makamların ne anlattığını duymuyor ya da anlamak istemiyor. Eğer kamuya konuştuğu şekilde Washington havasını Ankara'ya yansıtıyorsa, Ankara'daki çok yanlış görülen bazı kararların nedenini öğreniyor olabiliriz.

Bu arada yıllardır Washington'daki Türkiye uzmanlarının konuştuğu bir başkaya konuya da değinmek gerekiyor. Washington'daki Türk misyonunun Washington'daki ve Kongre'deki havayı 'sulandırarak' Ankara'ya ve dolayısıyla Türk kamuoyuna yansıttığı yönünde ciddi iddialar var.

Derinden gelen dalgayı yazanları 'kıyamet tellallığı' yapmakla suçlayıp, 'marjinal' ve lobilerce alınmış bazı demeçleri 'işte gerçek Washington' diye Ankara'ya sunan bir dolu insan var zira Washington'daki lobi oyunlarından kazanan epey insan bulunuyor.

Tabii bütün bunların üstüne hükümet organlarına yakın gazetelerin 'muhabiri' sıfatıyla Washington'da bulunup, Washington'dan geçilen haberlere saldıran, haber geçenleri de türlü laflar ve etiketlerle sarmalamaya çalışan bir başka 'havuz endüstrisi' de bulunuyor. (Bunlardan biri de yıllarca F-35'lere hiçbir şey olmaz dedikten sonra ve diyenlere de saldırdıktan sonra şimdilerde F-35'lerin gelmeyeceği yönündeki haberlerle ilgili 'flash' tweetleri yazarak RT'leri topluyor.)

Teknoloji transferi olmayacağı aşikar olan S-400'lere 2.5 ila 3.5 milyar dolar arasında bir para vermeye hazır görünen AKP hükümetinin sadece F-35'lerin parçalarını üretemeyeceği için kaybedeceği para ise 12 milyar doların üstünde. 

Bir de ABD ile Rusya arasında sıkışmış, muhtemel ABD ambargolarına ve Trump'ın tweet saldırılarına maruz kalabilecek Türkiye'ye S-400'lerin gerçek maliyeti henüz anlaşılmamış olabilir.

Erdoğan'a verilen raporlar, umalım ki Çavuşoğlu'nun kamuoyuna açık açıklamalarından daha gerçekçi olsun.

Diğer türlü zorlu bir yaz mevsimi Türk ekonomisini ve Türkiye'nin itibarını bekliyor.