Bugün günlerden Roboski 6 yıl geçti,Kürdün derin yarası

Bugün 6. yıldönümüne girecek acı, adaletin uğramadığı Roboski’de hâlâ kor gibi. Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, “Kuru bir özrü bile esirgediler” diyor.

Bugün günlerden Roboski 6 yıl geçti,Kürdün derin yarası

Bugün 6. yıldönümüne girecek acı, adaletin uğramadığı Roboski’de hâlâ kor gibi. Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, “Kuru bir özrü bile esirgediler” diyor.

Şırnak Uludere’ye bağlı Roboski’de 28 Aralık 2011 gecesi 19’u çocuk 34 kişi savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürüldü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2013 yılında görevsizlik kararıyla dosyayı gönderdiği Genelkurmay Askeri Savcılığı da 2014 yılının Ocak ayında takipsizlik kararı verirken, ailelerin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru da 2016 yılında “evrak eksikliği” gerekçesiyle reddedildi.

Kısıtlama kalktı

Roboski katliamının 6. yılında bugün yapılacak anmalar öncesinde Valilik kararıyla OHAL gerekçesiyle her aileden bir kişinin katılması istendi. Milletvekillerinin girişimlerinin ardından kısıtlamanın kaldırıldığı belirtildi. Roboski’de bugün yapılacak anmaya, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP milletvekilleri Meraş Danış Beştaş, Leyla Birlik ve Aycan İrmez, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen ve avukatlar ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin katılacağı belirtildi.

‘Unutun diyorlar’

KHK ile kapatılan Roboski Derneği Başkanı Veli Encü, şunları söyledi: “Adalet talebimiz 6 yıldır karşılığını bulmadı ama bizi her gün ifade için savcılığa, mahkemeye çağırıyorlar. ‘Herkes hukuk önünde eşittir’ diyorlar bunun sözde kaldığını 6 yıllık süreçte gördük, yaşadık. Faillerin korunduğunu, aklandığını, onlara kol kanat gerildiğini anladık. Katliamın üzerini örtmek asıl amaç. 6 yıl önce Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak’ dedi. Kendisiyle görüştük, eşini, bakanlarını taziyeye gönderdi. Verilen sözler nerede?” Hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade eden Encü, “Kuru bir özrü bile esirgediler bizden. ‘Özür dilenmeyecek, failler yargılanmayacak, siz de susun bunu kabul edin’ diyorlar” diye konuştu.

‘Hani adalet!’

Katliamda yakınlarını kaybedenlerden Narin Ant da, 6 yıllık süreçte sorumluların yargılanmadığını ancak adalet istedikleri için kendilerine soruşturmalar ve davalar açıldığını belirtti. Ant, “Adalet istiyoruz ama karşımızdaki insanlar oralı bile olmuyor. Mahkeme salonunda ‘adalet mülkün temelidir’ yazıyor. Arkalarındaki yazıya da dönüp bakmıyorlar. Adaletin işlemediğini düşünüyorum. Aradan 100 yıl da 1000 yıl da geçse adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Yasla geçen 6 yıl

Mercan Encü de her günlerinin acıyla geçtiğini belirterek, “Biz çocuklarımızın parçalarını topladık bizi mahkemeye çağırıyorlar. 34 insanın failleri hâlâ yargılanmadı, ifadesi bile alınmadı. Olan hep bize oldu. 6 yılımızı mezarlıkta geçirdik. Perşembe günü gelsin de mezarlığa gidelim diye bekliyoruz. Kendi ellerimizle topladık parçalarını. Kim unutabilir bunu? 100 yıl da geçse unutmamız mümkün değil. Üzüntüyle geçti 6 senemiz, köyümüzde yas hiç dinmedi. Annelerin tülbentleri bile hep siyahtır. 6 yılda faillerin ifadeye çağrıldığını, görevden alındığını görmedik, bundan sonra da adaleti görmeyiz. Bizden özür bile dilemediler. Hata diyorlar ya; hatalarına sahip çıksınlar onu da yapmadılar” diye konuştu.

'Meclis araştırsın'

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Roboski katliamı için Meclis araştırması istedi. İrmez önergede, “Verdiğimiz önergelerde ‘katliam’ sözcüğünün ‘kaba ve yaralayıcı’ bulunarak Meclis Başkanlığı’nca geri gönderilmesi, 34 yurttaşın katledildiği gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır. Hukuk devletinin bir gereği olarak aydınlatılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.