BM’den Erbil ile Bağdat arasındaki Şengal anlaşmasına ilişkin açıklama

Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak Temsilciliği (UNAMI), Erbil ile Bağdat arasında Şengal konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını açıkladı

BM’den Erbil ile Bağdat arasındaki Şengal anlaşmasına ilişkin açıklama

BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert tarafından yapılan açıklamada, Erbil ile Bağdat hükümetlerinin Şengal konusunda anlaşmaya varması memnuniyetle karşılanırken, bunun doğru yöne doğru başlangıcın önemli adımı olduğu belirtildi.

Anlaşmanın daha iyi bir geleceğin önünü açmasını umduğunu kaydeden Plasschaert, “Şengal büyük acılara ve korkunç katliamlara şahitlik etti. IŞİD, 2014 yılında Ezidilere karşı en acımasız suçları işledi. IŞİD’in askeri hezimete uğramasının ardından ortak iradenin olmaması, genel hizmetlerin sunulmaması ve güvenlik düzenlemeleriyle ilgili ihtilaflar sebebiyle sığınmacılar yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı” ifadelerini kullandı.

Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki anlaşmanın Şengal halkının yararına yeni bir sürecin başlangıcı olmasını ümit ettiğini kaydeden Plasschaert, sürecin sığınmacıların evlerine dönüşüne yardım etmesi, yeniden inşa ve genel hizmetlerin yapılmasına vesile olmasını ümit ettiğini ifade etti.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi heyeti, bugün Bağdat'ta Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ile bir araya gelmişti.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Sözcüsü Ahmed Molla Talal bugün, Şengal konusunda Erbil ile Bağdat hükümetlerinin anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Kaynak / K24