BM: 'Kürdistan Bölgesi memurlarının maaşları siyasete alet edilemez'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) video konferans yöntemiyle bağlanan Plasschaert, Kürdistan Bölgesi memurlarının maaşlarının siyasi meselelere alet edilmemesi gerektiğini ve bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğini ifade etti.

BM: 'Kürdistan Bölgesi memurlarının maaşları siyasete alet edilemez'

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların köklü bir şekilde çözüme kavuşmadığı sürece her iki hükümet arasında sorunların şimdiki durumdan daha iyi olmayacağını vurgulayan Plasschaert, Erbil ile Bağdat arasındaki olumlu ilişkilerin tüm Irak’ın istikrarının kilidi olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Irak Parlamentosu’nda Borçlanma Yasası’nın kabul edilmesinin Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin ne kadar gevşek olduğunu gösterdiğini kaydeden Plasschaert, Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların aynı zamanda Irak memurları olduğunu ve konunun kısa sürede çözüme kavuşması gerektiğini bildirdi.

Geçtiğimiz 15 yılda anlaşmaya varmak için tüm fırsatların kaybedildiğini belirten Plasschaert, “Ancak şimdi en kısa sürede anlaşmaya varılmalı. Federal sistem nasıldır, nasıl çalışılır ve bu sistem nasıl ilerletilir. Ekim ayının başında Erbil ile Bağdat arasındaki en zor anlaşma imzalandı. Bu iyi bir anlaşma ve tüm Şengalliler için kentlerini onarmaları ve yaşamlarını kurmaları konusunda kolaylık sağlıyor. Genel hizmetler iyileştirilecek, yani Şengallilerin evlerine dönebilir. Bu önemli anlaşmanın imzalanması ilk adımdır” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Musul’da Şengalli temsilcilerle bir araya geldiğini hatırlatan Plasschaert, anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanması çağrısında bulundu.