BM Irak Özel Temsilcisi Plasschaert: Bağdat ile Erbil, Şengal anlaşmasının uygulanmasını hızlandırmalı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasında imzalanan, Şengal anlaşmasının uygulanmasının hızlandırılması gerektiğini belirtti.

BM Irak Özel Temsilcisi Plasschaert: Bağdat ile Erbil, Şengal anlaşmasının uygulanmasını hızlandırmalı

Ninova vilayetinin merkezi olan Musul kentini ziyaret eden BM Özel Temsilcisi Plasschaert, düzenlediği basın toplantısında, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında yapılan anlaşmadan sonra ilçeye istikrarın geleceğine inandığını kaydederek, "Bağdat ile Erbil, Şengal anlaşmasının uygulanmasını hızlandırmalı" ifadesini kullandı.

Şengal’de güvenlik teşkilatı ve şemasının oluşumundaki ciddiyetin önemli olduğuna vurgu yapan Plasschaert, ilçenin altyapısının yeniden onarılması ve en kısa zamanda iç göçmenlerin evlerine geri dönmesi temennisinde bulundu.

Plasschaert, Şengallilerin uzun yıllar ağır ve zor süreç geçirdiklerini ancak ordu güçlerinin ilçeye girmesiyle birlikte rahat nefes alacaklarını ve yeni bir başlangıç olacağını kaydetti.

Silah tehditlerinin toplum ve bölgenin ilerlemesine engel olacağını aktaran Plasschaert, toplum ve insanların çıkarının her şeyin üstünde olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Ninova Valisi Necm el-Cuburi, BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert'in Musul'u ziyaret ederek bizzat Şengal’in tüm etnik gruplarıyla görüşmesinin önemli olduğunu belirtti.

Yapılan anlaşmanın takibinde BM'nin rolünün önemli olduğuna dikkat çeken Cuburi, bölgenin kalkınma ve imarında da yer almasını istedi.