BM güvenlik konseyinden Kuzey Kore'ye kınama ve tehdit

BM güvenlik konseyi Kuzey Kore'yi son füze denemesinden dolayı sert bir şekilde kınayarak Pyongyang'a "son derece istikrar bozucu davranışı"ndan dolayı yeni yaptırımların getirilmesi tehdidinde bulundu.

BM güvenlik konseyinden Kuzey Kore'ye kınama ve tehdit

Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynağın verdiği bilgiye göre, BM güvenlik konseyi, Pyongyang'ın "yasadışı füze çalışmalarının gerek bölge gerekse dünya çapında gerginliği hayli arttırdı"ğını belirterek Kuzey Kore'den nükleer denemelerini durdurmasını talep etti.

Konsey, Kuzey Kore'ye "yaptırım dahil çok daha ciddi önlemler alma" tehdidinde de bulundu. ABD'nin Birleşmiş Milletler elçisi Nikki Haley basın mensuplarına, "şayet yaptırım ya da başka bir eylem üzerinde durmamız gerekiyorsa, bunu yerine getireceğiz" açıklamasında bulundu.

ABD'nin hazırladığı bildiri, Rusya'nın "diyalog yoluyla" barışçıl çözüme varma ihtiyacına vurgu yapan bir dilin kullanılmasında ısrarından sonra üzerinde görüş birliğine varıldı.

Moskova, Kuzey Kore'nin Pazar günkü başarısız füze denemesinin ardından hazırlanan bildiriynin güvenlik konseyinin gündemine gelmesini engellemişti. Pyongyang'ın müttefiği Çin ise bildiriyi desteklemişti.