Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanının Türkiye makalesinde 'Kürt açılımı' detayı

ABD Başkanı Joe Biden tarafından, 'Ulusal Güvenlik Danışmanlığı' pozisyonuna atanacağı duyurulan Jake Sullivan'ın, 2018'de, Politico haber portalında yayınlanan makalesinde, Türkiye ile ilgili sert söylemler, yaptırım teklifi ve ABD hükümetine, "yeni bir Kürt açılımı başlatılmasına aracılık edilmesi" yönündeki önerisi dikkat çekiyor.

Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanının Türkiye makalesinde 'Kürt açılımı' detayı

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve yeni Başkan Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın ortak imzalarıyla yayınlanan makalede oldukça dikkat çekici detaylar mevcut.

"Türk ve Amerikan askerleri arasında doğrudan çatışma ihtimalinin endişe verici boyutlarda olduğunun" vurgulandığı makalede, YPG savaşçıları "ABD destekli Kürt askerleri" olarak tarif ediliyor. Öte yandan ABD hükümetine, Türkiye'ye yönelik "açık ve katı fikirli" bir yaklaşımı benimsemesi tavsiye ediliyor.

Makalede, Türkiye ve ABD askerlerinin çatışma ihtimali ve buna yönelik önleyici tedbirler büyük yer tutuyor.

"ABD mevzilerine saldırması durumunda ortaya çıkacak sonuçlar, Türkiye'ye açık ve net bir şekilde ifade edilmeli" ifadelerinin yer aldığı makalede, böylesi bir senaryonun gerçekleşmesi halinde, "Türkiye'ye yönelik 'katı yaptırımlar' uygulanması" tavsiye ediliyor. Üstelik, Türk ordusunun sadece ABD güçlerine değil, "ABD destekli Kürt güçleri"ne saldırılması durumunda da 'müttefikleri koruma kararlılığı' adına benzer bir sürecin işletilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Makalede öne çıkan bir başka husus da Edelman ve Sullivan'ın ABD hükümet temsilcilerine, "yeni bir Kürt açılımı başlatılmasına aracılık etmeleri" yönündeki önerileri.

Makalede bu husus, "Türk hükümetine, Türk-Kürt müzakerelerini yeniden rayına oturtmaya yardımcı olacak bir ABD teklifi sunulmalı" şeklinde ifade ediliyor ve bu sayede, yeni bir "açılım sürecinin" başlatılmasına destek olunması tavsiye ediliyor.

Makalede ABD hükümetine ayrıca, "Etkili bir caydırıcı duruşla desteklenen, ve Türkiye'nin söz konusu tutumunun tolere edilemeyeceğini işaret eden" net bir nota verilmesi tavsiye ediliyor; devamında da, "Ankara, Münbiç'e saldırmanın korkunç sonuçları olacağını anlamalı ve Washington da buna hazırlıklı olmalı" ifadelerine yer veriliyor.