Beşar Esed: Devletin ismi konusunda halkın çoğunluğunun kararı önemli

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed bir Rus haber ajansına verdiği mülakatta, sadece Kürtlerin "Arap" isminden rahatsız olduklarını ve Suriye halkının çoğunluğunun Arap olduğunu, halkın çoğunluğunun kararını esas alarak Suriye Arap Cumhuriyeti isminin devamından yana olduklarını ifade etti.

Beşar Esed: Devletin ismi konusunda halkın çoğunluğunun kararı önemli

Esed, "Suriye Arap Cumhuriyeti"ndeki Arap kelimesinin kaldırılmasına ilişkin konuştu. Arap kelimesinin kalmasından yana olduğunu, zira Suriye halkının çoğunluğunun Araplardan oluştuğunu ve Arap kimliğini korumak istediklerini söyledi.

Suriye devlet başkanı, halkın çok küçük bir kesiminin, bilhassa Kürtlerin bu isimden rahatsız olduklarını, halkın çoğunluğunun ise bu ismin kalmasından yana olduğunu belirtti.

Esed konu ile ilgili şöyle devam etti:

"Bir kere daha söylüyorum, hükümet olarak önümüzde, tüm Suriye halkının üzerinde anlaşabileceği bir anayasa yok, şayet Suriye halkının "Arap" kelimesine inancı kalmadıysa, bu kelimenin kalmasının bir anlamı olmayacaktır. 'Evet' ya da 'Hayır'ın halkın kararı olmalıdır. Bana göre, Suriye halkının çoğunluğu bu isimden yanadırlar çünkü bu onların kimliği. Ancak bir kez daha söylüyorum, bunun doğru ya da yanlış olduğunu söylemiyorum. Suriye halkı referandum aracılığıyla kararını vermeden önce Başkan şöyle düşünüyor demek yanlış olur.

Şu an bu isim konusunu gündeme getirmek için erken, zaten bu çok önemli bir mesele de değil. Demek istediğim, şu an bu konuyu kimse tartışmıyor. Halkın çok az bir kesimi, özellikle Kürtler bu meseleyi tartışıyorlar, büyük bir sorun değil bu."