Beşar Esad: YPG ile anlaşırsak...

Beşar Esad: YPG ile anlaşırsak...

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad uzun zaman sonra Batı basınına konuştu. Esad, Kürt bölgesinde tutulan Avrupa vatandaşı IŞİD'cilerin ordu kontrolüne geçmesi halinde Suriye'de yargılanacağı mesajını verdi; "Suriye devletinin kontrol ettiği bölgelerdeki her bir terörist Suriye yasalarına tabi tutulacak" dedi.

Haftalık Fransız dergisi Paris Match’e konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, IŞİD’le savaşta gelinen noktayı değerlendirdi. Suriye liderinin, IŞİD’cilerin Kürtler tarafından tutulduğu cezaevlerinin ordu kontrolüne geçmesi halinde bu kişilerin Avrupa’ya gönderilmeyip Suriye’de yargılanacağını söylemesi dikkat çekti. Esad söyleşide, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldürüldüğü haberinin gerçekliğini sorguladı; operasyon için Suriye’ye de teşekkür eden ABD Başkanı Donald Trump’ın şaka yaptığını söyledi.

"Trump'ın Tatlı Şakalarından Biriydi"

Esad, “Trump, Bağdadi’nin ölümü konusunda teşekkür ederek Suriye’den de söz etti. Amerikalılara bilgi verdiniz mi ve Bağdadi’nin yerini biliyor muydunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu soru ne zaman gündeme gelse gülüyorum çünkü sorulması gereken çok daha önemli soru şu: Bağdadi gerçekten öldürüldü mü? Ve, Amerikalılar tarafından sahnelenen bu ‘fantastik oyun’ gerçekte meydana geldi mi?”

Bu yanıtın üzerine “O zaman Trump size neden teşekkür etti?” sorusuyla karşılaşan Esad şöyle dedi: “Bu, Trump’ın tatlı şakalarından biriydi. Bu bir şaka.”

"Kürtlerle Anlaşırsak IŞİD'cileri Biz Yargılayacağız"

Suriye Devlet Başkanı, YPG’yle Şam arasında bir anlaşma yapılması ve Suriye’nin kuzeydoğusunun ordu kontrolüne geçmesi halinde bu bölgede cezaevlerinde tutulan Fransız vatandaşı 400 IŞİD’ciye ne olacağı sorusuna yanıtındaysa, “Suriye devletinin kontrol ettiği bölgelerdeki her bir terörist Suriye yasalarına tabi tutulacak ve terörizm konusundaki Suriye yasaları açık. Terörizmde uzman mahkemelerimiz var ve bu kişiler yargılanacak” ifadelerini kullandı.

"'Teorik' Soruya Kinayeli Yanıt

Esad, sekiz yıllık iç savaşı Rus ve İran desteği olmadan kazanıp kazanamayacağı yönündeki soruya yanıtındaysa söze “Savaş zorlu ve biz bir süper güç değiliz” diye başlayıp, “Bu teorik bir soru çünkü bırakın onlarca oyuncunun ve yüzlerce savaşçının katıldığı bir savaşı, bazen iki oyuncu arasındaki bir tenis maçının sonucunu öngörmek zordur” dedi.

Esad’ın Paris Match ile söyleşisinin tam metni, derginin bu haftaki sayısının yarın raflarda yerini almasından sonra yayımlanacak.