Başkan Barzani ile BM Özel Temsilcisi Plasschaert Şengal anlaşmasını görüştü

Başkan Neçirvan Barzani ile BM’nin Özel Temsilcisi Plasschaert Irak’taki göçmen meselesiyle Bağdat-Erbil arasında imzalanan Şengal anlaşmasını değerlendirdi.

Başkan Barzani ile BM Özel Temsilcisi Plasschaert Şengal anlaşmasını görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’i Başkent Erbil’deki Başkanlık konutunda kabul etti.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, taraflar anlaşmanın önemli olduğu konusunda hem fikir kaldı. Ancak yürürlüğe girmesi için yardım ve işbirliğinin artırılması gerektiği vurgulandı.

Başkan Barzani, Birleşmiş Milletlerin Irak’ta yürüttüğü olumlu misyon ve rolünü saygıyla karşıladığını ifade ederek, özellikle de Şengal’de mültecilere yönelik yardımlardan övgüyle bahsetti.

Koronavirüs salgını ile Irak’ta olası bir erken seçim meselesi ikili arasında konuşulan konular arasındaydı.

Mülteci ve göçmenleri kendi rızalarıyla anayurtlarına dönmelerini desteklediklerini belirten Başkan Barzani, “Kampların idaresi eğitim, sağlık, su ve elektrik gibi hizmetlerin temin edilmesi Kürdistan Bölgesi için büyük bir harcama” dedi.

Taraflar, göçmenlerin kendi rızalarıyla dönmeleri için gereken güvenlik ve huzur ortamının sağlanması için şartların uygun hale getirilmesi konusunda hemfikir kaldı.

Toplantıda Irak’ın siyasi ve güvenlik meselesi, Erbil-Bağdat ilişkileri ve terörle mücadele gibi konular ele alındı.