Başbakan Barzani: Her vatandaş dijital kimlik sahibi olacak

Başbakan Mesrur Barzani, önümüzdeki yıl her Kürdistan Bölgesi vatandaşının dijital kimlik sahibi olacağını açıkladı.

Başbakan Barzani: Her vatandaş dijital kimlik sahibi olacak

Bugün Başbakan Mesrur Barzani’nin katılımıyla, İçişleri Bakanlığı ve trafik sistemleri konusunda uzman bir Alman firması arasında, trafik hizmetlerinin dijitalleştirilmesi için bir anlaşma imzalandı.

Törende yaptığı konuşmada önümüzdeki yıl her Kürdistan Bölgesi vatandaşının dijital kimlik sahibi olacağını belirten Başbakan, “Bu da dijital hizmetin ulaştırılmasında vatandaşlarımız için ilk bilgi sistemini oluşturacak. İlki sürücü hizmeti ve araç kaydı olacak ve iki milyondan fazla vatandaş faydalanabilecek” dedi.

Başbakan, şunları söyledi:

“Kağıt işlemlerinden vazgeçilmesi dönemine doğru gidiyoruz. Çünkü vatandaşların onlarca saat sırada bekleyerek işlem sonucunu beklemesi çok zordur. Oysa ki kısa sürede online olarak vatandaşların işlemleri halledilmeli. Kağıt işlemlerinin son bulması ve dijital hizmet sağlanması bir lüks değil, ihtiyaçtır. Başka bir seçeneğimiz yok. Ya teknolojiyle ilerleyeceğiz ya da geçmişe saplanıp kalacağız.

Şüphesiz teknoloji kullanımı hükümetin çalışmalarında etki ve şeffaflık sağlamayacak, aynı zamanda dünyanın gelişmiş ülkeleri gibi hizmetlerin dijitalleştirilmesi ve kalitenin yükseltilmesi için da yardımcı olacak. Bu yöntemle Kürdistan vatandaşları ve kurumlara başvuranlar, özel sektörde şirketler, kolay ve hızlı bir şekilde genel hizmetlere ulaşabileceğinden emin olacak.”

Başbakan’ın konuşmasının ardından, İçişleri Bakanı Reber Ahmed ile Alman firmasının temsilcisi anlaşmayı imzaladı.