Bağımsız Kürdistan en çok ABD ve Türkiye'ye fayda sağlayacak

Bağımsız Kürdistan en çok ABD ve Türkiye'ye fayda sağlayacak

KRD News Haber Merkezi

ABD’nin dünyaca ünlü medya kuruluşu Huffington Post, Kürdistan Bağımsızlık Referandumunu ve bu yolda gelişebilecek olayları analiz etti.

Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Araştırmaları Enstitüsü Direktörü ve Amerikan Dış İşleri kıdemli danışmanlarından David L. Phillips, tarafından Huffington Post için kaleme alınan analiz yazısında, yakın gelecekteki ilk bağımsız ulusun Kürtler olmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Kürdistan’ın bağımsızlığı, Türkiye ve ABD’nin lehine

Irak, İran ve Türkiye gibi sınırları içinde milyonlarca Kürdü barındıran ülkelerin itirazlarını ise ‘cılız tepkiler’ olarak nitelendiren Amerikan Dış İşleri Bakanlığı kıdemli danışmanı Phillips, ‘Bağımsız Kürdistan’ fikrinin bu ülkeler tarafından da artık kaçınılmaz olduğunun kavranıldığını belirtti.

Kürtlerin bağımsızlık ilanının referandumun hemen sonrasında fazla bekletilmeden ilan edilmesi yönünde beyanda bulunan Philips’e göre, Bağımsız Kürdistan’ın varlığı en çok ABD ve Türkiye’ye fayda sağlayacak. Kürdistan’da üretilen petrolün dünyaya Türkiye üzerinden dağıtılarak, Türkiye’nin daha karlı çıkacağını belirten Philips’e göre Kürdistan’ın bağımsızlığı ABD tarafından kabul edilmiş bir gerçeklik olduğunu diler getirdi.

ABD, Kürdistan’ın bir sonraki bağımsız ulus olacağını biliyor

ABD’nin rolünü ‘kağıt dağıtıcı’ olarak tanımlayan Phillips, güncel siyasi atmosferin Kürtlerin lehine olduğunu ise ‘ABD ve Kürdistan Hükümeti, karlı bir stratejik ortaklığın keyfini çıkarıyor’ cümlesiyle aktardı. ABD yönetiminin Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’na ilişkin Irak’ı adres gösteren açıklamalarının ise ‘Kağıt Dağıtıcı’nın görevi olarak açıklayan Phillips, ABD'li yetkililerin Kürdistan bir sonraki en yeni ulus olacağını bildiklerini yazdı.

Referandumdan 12 ay sonra Bağımsızlık ilan edilmeli

Amerikan yönetimi danışmanı, referandum sonrası yapılması gerekenler konusunda da bilgi verdi. Irak yönetimiyle iletişim içinde anlaşmalı bir boşanma çabası içinde olunması gerektiğini öneren Amerikalı danışman Kürdistan Hükümetine de tavsiye de bulundu.

Referandum sonrasındaki 12 ay içinde bağımsızlık ilan edilmesi konusunda Kürdistan hükümetine de demokrasiyi sağlamlaştırması, insan hakları seviyesini yükseltme çağrısında bulundu.

Ulusların kendi kaderini tayin hakkını savunmak için asla mükemmel bir zaman yoktur.

Başta Türkiye, Irak ve İran gibi bölge ülkelerinin itirazları ile ABD ve İngiltere hükümetlerinden bağımszılığa ilişkin “zamanlama” konusundaki ikaz edici açıklamaların içeriğinin dolu olmadığını belirten Phillips son olarak yazısını şu cümlelerle sonlandırdı:

“Ulusların kendi kaderini tayin hakkını savunmak için asla mükemmel bir zaman yoktur. Kaçınılmaz bir sonuçla karşı karşıya olan Bağdat bunu görmekte.

Irak Kürdistanı'nın bağımsızlığı, birleştirici bir olay olacak ve Kuzeyli Kürtler arasında hizipçiliği aşmaya yardımcı olacak.

ABD kenarda duramaz. Bir Kürtçe atasözü var: "Kürtlerin dağdan başka bir arkadaşı yok." Arap Ortadoğu'da da ABD'nin Kürtlerden daha iyi arkadaşı yok.