Bağdadi'nin ablası ve ailesi yakalandı

Bağdadi'nin ablası ve ailesi yakalandı

ABD, geçtiğimiz hafta Türkiye'ye beş kilometre mesafede bulunan bir köye düzenlediği operasyonda IŞİD lideri Bağdadi'yi ve beraberindeki IŞİD'lileri öldürdü. Basına yansıyan haberlerde Bağdadi'nin İdlib'de bulunduğu ve ailesini çıkardığı, Türkiye sınırına kaçışı sırasında da öldürüldüğü ifade edildi. İdlib'in özellikle Türkiye'nin kontrolü altında olması soru işaretlerini de beraberinde getirmişti.

ABD’nin eski IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, "Türkiye'nin açıklaması gereken şeyler var" diyerek, "Artık bölgenin en çok aranan teröristinin geniş ailesiyle birlikte kamp kurmasına yetecek kadar misafirperver olduğunu biliyoruz" demişti.

Bağdadi'nin ardından Bağdadi'nin ablası Rasmiya Awad, da Pazartesi akşamı Türkiye'nin kontrolündeki Azez kentinde eşi, gelini ve 5 çocuğu ile birlikte yakalandı. AP'ye konuşan üst düzey Türk yetkili, Awad'ın ailesiyle birlikte Azez'deki bir treyler konteynerinde yakalandığını söyledi.

AP ve Reuters haber ajanslarının üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdıkları haberlerinin ardından, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Bağdadi'nin kız kardeşinin yakalandığını Twitter paylaşımıyla doğruladı.

Altun açıklamasında, "Türkiye'nin teröre karşı mücadelesi ideolojisinden ya da kökeninden bağımsız olarak tüm şiddetiyle devam etmektedir. Bağdadi'nin kız kardeşinin yakalanması terörle mücadele operasyonlarımızın başarısının bir diğer örneğidir" ifadelerini kullandı.

Haber ajansına konuşan yetkili yetişkinlerin sorguya alındığını belirtti ve "Bu olay istihbarat açısından bir 'altın madenidir.' (IŞİD hakkında) bildikleri örgüte dair kavrayışımızı genişletebilir ve daha fazla kötü kişileri yakalamamıza yardımcı olabilir" dedi.

Reuters'a konuşan üst düzey Türk yetkili de "Bağdadi'nin kız kardeşinden IŞİD'in iç işleyişine dair istihbarat hazinesi elde etmeyi umuyoruz" diye konuştu.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre ajanslar isminin yayımlanmaması koşuluyla konuşması nedeniyle haberlerinde Türk yetkilisinin adını paylaşmadı, bu nedenle ajanslara konuşan yetkililerin aynı kişi olup olmadıkları bilinmiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Ebu Bekir el Bağdadi'nin ABD özel kuvvetlerinin Suriye'nin İdlib Vilayeti'ne 27 Ekim'de düzenlediği bir operasyon sırasında kendisini öldürdüğü bildirilmişti.

IŞİD, Bağdadi'nin ölümünün ardından geçen hafta, yeni liderinin Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi olduğunu açıkladı.