AZADÎ ve CNK'den Şengal Anlaşması'na ilişkin ortak açıklama

Kürdistan İslami Hareketi (Hereketa AZADÎ) ve Kürdistan Ulusal Gençliği (CNK) Şengal’in normalleştirilmesi için Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin ortak bir açıklama yayımladı.

AZADÎ ve CNK'den Şengal Anlaşması'na ilişkin ortak açıklama

Yapılan yazılı açıklamada, imzalanan anlaşmanın Şengal ve Kurdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yasayan binlerce Ezdi Kürt yurttaşları ve tüm Kurdistan halkı tarafından sevinçle karşılandığı kaydedildi.

Açıklamada uluslararası güçlerin anlaşmayı memnuniyet ile kaşıladığı ancak İran destekli Haşdi Şabi milislerinin karşıt oldukları hatırlatıldı.

Açıklamada, Şengal Anlaşması’na PKK, YBŞ ve en sonunda HDP’nin karşı olduklarını ve tanımadıkları dile getirdikleri belirtildi.

Anlaşmaya sahip çıkılması çağrısı yapan Hareketa AZADî ve CNK ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Azadî Hareketi ve CNK olarak, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Şengal’in korunması ve normalleşmesi, mültecilerin dönüşü ve şehrin yeniden inşaa adımlarını desteklediğimizi belirtiyor, Şengal’in Êzîdî Kürtlerin toprağı olduğunu, Şengal Kürdistan olduğunu vurguluyoruz. Şengal ile ilgili alınacak her türlü karar, Êzîdî halkının ruhanî ve siyasî liderleriyle birlikte meşru olan Kürdistan ve Irak hükümetleri tarafından alınır.

Kürt örgütlerinin Şengal anlaşmasına sahip çıkması ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne destek olmaları gerekmektedir. Kürdistan halkı, siyasi parti ve örgütlerini Şengal’deki yaşamı normalleştirme, güvenliği tesis edecek ve Şengallilerin evlerine dönmesine vesile olacak anlaşmaya sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Hareketa AZADî ve CNK ortak açıklaması tamamı şu şekilde:

“Değerli Kurdistanlılar ! Kurdistan Bölgesi ve Irak Federal Devleti geçtiğimiz 10 Ekim’de Şengal’in normalleşmesi, şehrin yeniden inşası ve resmi bir idarenin oluşturulması için bir anlaşmaya vardılar.. Bu anlaşma sonrası Şengal ve Kurdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yasayan binlerce Êzîdî Kürt yurttaşın yanı sıra Êzîdîlerîn dini ve siyasî temsilcileri ve tüm Kurdistan halkı tarafından sevinçle karşılandı.

Anlaşma maddelerinde belirtildiği gibi Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin başlıca amacı; Şengal’de huzur ve güvenliğin sağlanması, Şengal halkının kendi toprakları ve evlerine geri dönüşü, şehrin yeniden inşası ve meşru olmayan milis güçlerin çıkarılmasını, aynı zamanda Irak anayasasının 140’ıncı madde hükümlerinin yürürlüğe girmesini kapsıyor. 

Bu anlaşmanın imzalanmasının ardından Avrupa Birliği, Birleşmiş̧ Milletler, Körfez Ülkeleri, Amerika ve İngiltere Kürdistan ve Irak hükümetlerini tebrik edip, bu anlaşmadan dolayı memnuniyetlerini dile getirip, yakın bir zamanda anlaşma maddelerinin hayata geçirilmesini talep etmişlerdir.

Diğer taraftan İran ve İran’a bağlı Heşdî Şe’abî milis gücü rahatsızlıklarını dile getirdiler. Bu güçler şuan Şengal’de korkuya neden olmak ile birlikte Êzîdîlere ait kutsal mekanları tahrip etmekte ve Şiilere ait anıtlar inşaa etmektedirler. İran İslam Cumhuriyeti ve Irak’ın Kürt halkına düşmanlıkları ile bilinen eski başbakanları Haydar Abadî ve Nuri Maliki bu anlaşmaya karsı çıkarak rahatsızlıklarını her fırsatta dile getirmektedirler.

Maalesef diğer taraftan da PKK, YBŞ ve en sonunda HDP’de bu anlaşmaya karşı olduklarını ve tanımadıkları dile getirmişlerdir.

Binlerce Kürt gencini katleden İran İslam Cumhuriyeti ve milis gücü olan Heşdî Şe’abî’nin Kürdistan kamuoyunda meşruiyeti yoktur ve bu güçler bütün dünyada tartışma konusudur. Aynı zamanda ellerinde Êzîdî Kürtlerinin kanı olan Irak‘ın eski başbakanları Nuri Maliki ve Haydar Abadi’nin Êzîdîlerin haklarına ve Şengal’in yapısına ilişkin söz söyleme hakları yoktur.

Çok tuhaftır ki, HDP’nin öncüğünde kurulan ve kendilerini‘’Kurdistani İttifak’’ olarak adlandıran partiler, HDP’nin anlaşma karşıtlığı üzerinden yaptığı açıklamaya sessiz kalmışlardır. Bu sessizlik İran devletinin fikir ve hamlelerine bilinçli yada bilinçsiz dahil olması ve Şengal anlaşması karşıtlığı anlamına gelmektedir.

Azadî Hareketi ve CNK olarak, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Şengal’in korunması ve normalleşmesi, mültecilerin dönüşü ve şehrin yeniden inşaa adımlarını desteklediğimizi belirtiyor, Şengal’in Êzîdî Kürtlerin toprağı olduğunu, Şengal Kürdistan olduğunu vurguluyoruz. Şengal ile ilgili alınacak her türlü karar, Êzîdî halkının ruhanî ve siyasî liderleriyle birlikte meşru olan Kürdistan ve Irak hükümetleri tarafından alınır.

Kürt örgütlerinin Şengal anlaşmasına sahip çıkması ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne destek olmaları gerekmektedir. Kürdistan halkı, siyasi parti ve örgütlerini Şengal’deki yaşamı normalleştirme, güvenliği tesis edecek ve Şengallilerin evlerine dönmesine vesile olacak anlaşmaya sahip çıkmaya çağırıyoruz.”