Ayhan Bilgen: İttifaklar olmadıkça dönüşüm mümkün olmayacak

Tutuklu olarak cezaevinde bulunan ve yerine kayyım atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, ittifaklar olmadan HDP'de “iç dönüşüm” yaşanamayacağını belirtti. Bilgen, “Kısır döngüden çıkışın tek yolu dayanışmayı aşan, aynılaşmayı doğurmayacak sahici ittifaklardır. İttifaklar olmadıkça iç dönüşüm mümkün olmayacak, bu olmadıkça da çatışmalı süreç son bulmayacaktır” dedi.

Ayhan Bilgen: İttifaklar olmadıkça dönüşüm mümkün olmayacak
HDP’ye yönelik Kobanê soruşturmasında tutuklanan ve yerine kayyım atanan HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in açıklaması, Twitter hesabından paylaşıldı.
 
“Neden İttifak Ve Nasıl Bir İttifak” başlıklı açıklamasında Bilgen, Kürt sorunu çözülmeden hiçbir sorunun kalıcı bir biçimde çözülemeyeceğini belirtti.
 
“Şimdi daha net görüyorum ki Kürtlerin siyaset yapma biçimi değişmedikçe devletin Kürt siyaseti değişmiyor, devletin Kürt siyaseti değişmedikçe Kürtlerin siyaset biçimi, kalıpları ve biçimi değişmiyor” diyen Bilgen, ittifaklar kurulmadan “iç dönüşüm” olmayacağı vurguladı.
Bilgen açıklamasında şu sözlere yer verdi:
 
KISIR DÖNGÜDEN ÇIKIŞIN YOLU İTTİFAKLARDIR: Bu kısır döngüden çıkışın tek yolu dayanışmayı aşan, aynılaşmayı doğurmayacak gerçek ittifaklardır. İttifaklar olmadıkça iç dönüşüm mümkün olmayacak, bu olmadıkça da çatışmalı süreç son bulmayacaktır. İttifak, ismi üzerinde farklı olanların belirli kurallar ekseninde bir ortaya gelmesidir. Daimi birliktelik değil, emellerle sonlu ortak hareket etmektir.
 
TÜRKİYE’DE BU HAMASETİ GÖSTEREBİLECEK BİR ÖZNE VAR MI?: Kürt sıkıntısının can yakıcılığı güçlü bir belirleyicidir ve onunla angaje olmuş dinamiklerin kendisi olarak, kendi özgürlükleri ile kalması mümkün gözükmemektedir. Haricen kurulacak alakalarda ise elbette herkes kendi gündemine odaklanacak ancak dışlamaya yönelik tansiyon siyasetine karşı kararlı bir tutum sergilenecektir. Türkiye siyasetinde bu cüreti gösterebilecek bir özne var mıdır? Olabilir mi? Öbür seçenek yoksa olmak zorundadır.
 
BU RİSK VE SORUMLULUK GÖZE ALINMALI: Dışlamanın doğuracağı riski Suriye’de, Irak’ta gören ve kozmik kıymetlere dayalı ancak lokal tahlili öngören herkes bu riski ve sorumluluğu göze almalıdır. Özetle Türkiye siyaseti, ne yalnızca HDP ile, ne HDP’siz durumunda kilitlenmiştir. Bu kilidi açacak teşebbüs; efor ve arayışlar Türkiye’ye 2023’e hazırlayacak gerçek özne inşalarıdır. Öznesi olmayan faili meçhul cümleler yerine neyin, ne kadar ve nasıl olabileceğini somut tarife odaklı bir siyasi çalışma yalnızca içerde değil, Irak, Suriye ve hatta İran’da bile yakın tehlikeyi bertaraf edecek, uzun iç savaş riskini önleyecektir.