Ayasofya’ya tekbir ve salavatlarla koştular

Ayasofya’ya tekbir ve salavatlarla koştular

Müzeden camiye çevrilen Hristiyanlığın eski yapılarından olan Ayasofya’da namaz kılmak için toplananlar polis bariyerlerini aşarak tekbir ve salavatlarla Ayasofya’ya koştular.

Danıştay 10. Dairesi’nin, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya’da sınırlı katılımla açılıyor.

Koronavirüs nedeniyle insanların toplanmasına  izin verilmeyen ve gösteri yasağı olan İstanbul’da virüs ve pandemi kuralları da bu açılışla unutuldu. Çeşitli cemaatlerin oluşturduğu kalabalıklar Ayasofya yakınlarında toplanıp yürüyüş düzenledi. Polis barikatlarını aşarak Ayasofya’ya doğru koştu.

Ayasofya  çevresinde, kadınlar için iki ve erkekler için üç bölge namaz kılma alanı olarak belirlendi. Ayafosya’nın açılışına katılacak erkekler, Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi’nde namaz kılacak. Kadınların namaz kılması için ise, Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ve Mehmet Akif Parkı belirlendi.

İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya, Türkiye’de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunurken UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alıyor. 

Resim