Arapça basın: Türkiye, Katar’dan para istedi

Arapça basın: Türkiye, Katar’dan para istedi

Arapça basın gündeminde bugün; Suriye’de hükümet ve İran karşıtı gösteriler ile Mısır ve Türkiye’nin Libya’ya ilişkin açıklama ve adımları öne çıkan başlıklar oldu.

ŞARKUL AVSAT: RUSYA YANLILARI ESAD VE İRAN’A ÖFKELİ

Dera’da önceki gün yaşanan patlamada ölen Rusya destekli Feyleq El Xamis üyeleri için düzenlenen cenaze töreninin Suriye hükümeti, İran ve Hizbullah karşıtı protestolara dönüşmesine yer veren gazete, “Saldırıda ölen askerler için dün Dera’nın doğusundaki Busra eş-Şam kasabasında cenaze töreni düzenlendi. Cenaze töreninin devam ettiği sırada 5. Kolordu unsurları ve sivillerin katılımıyla binlerce kişi sokağa çıktı. Rejimin düşmesini, İran ve Hizbullah güçlerinin ülkeyi terk etmesini talep eden kalabalıklar, rejim lideri Beşşar Esed ve ailesini eleştiren sloganlar attı. Bu olay, Suriye rejiminin Dera’da kontrolü ele geçirdiği 2018’den bu yana gerçekleşen en büyük gösteri olarak değerlendiriliyor. Gösterilere çevre kasaba ve köylerdeki halktan da katılım olduğu belirtiliyor” diye belirtti.

EL ARAP: TÜRKİYE, LİBYA İÇİN KATAR’DAN PARA İSTEDİ

Libya’daki gelişmelere yere veren gazete, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefonla görüştüğü Katar Emiri Temim Bin Ehmed Al Sani’den Libya için ekonomik destek istedi. Ankara, Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu’na karşı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerini güçlendirmek istiyor” ifadelerini kullandı.

UKAZ: ANKARA KAHİRE’NİN MESAJLARINI ANLIYOR MU?

Libya’daki gelişmeler ve Mısır’ın açıklamalarına yer veren gazete, şu ifadeleri kullandı. “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’nin iki gün önce yaptığı uyarıları dikkate almaz ise sadece kendisini suçlayabilir. Mısır’ın ateşkes inisiyatifinden sonra El-Sisi’nin siyasi ve askeri mesajları netti ancak Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti bunları ciddiye almadı. Ankara Libya’ya çete göndermeye devam ediyor. Mısırlı bir gözlemci de Libya savaşının Mısır sınırına yaklaştığını ve bu konuda Türkiye’nin müdahalesine ilişkin Mısır’ın yaptığı açıklamanın uluslararası alanda meşru olduğunu vurguladı. Öte yandan Kahire Libya’nın komşusu olduğu için ona şantaj uyguluyor.”