Angela Merkel: 'Ezidi Kürtler kalbimde'

Almanya Başkanı Angela Merkel, Ezidi Kürtlerin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini belirterek, “Ezidi Kürtler kalbimde” dedi.

Angela Merkel: 'Ezidi Kürtler kalbimde'

Almanya’da bugün Başbakan Angela Merkel’in katılımıyla 12’inci Entegrasyon Zirvesi video konferansla düzenlendi.

Almanya’daki yabancı halklara ait dernek ve kuruluşların katıldığı Zirve’ye Almanya Kürt Toplumu Başkanı Mehmet Tanrıverdi de Kürtler adına katılarak Kürt toplumunun sorunlarını dile getirdi.

Rûdaw’a konuşan Mehmet Tanrıverdi, “Bugünkü zirvede mültecilerin entegrasyonuna ilişkin Almanya hükümetinin politikları ve sorunlar ele alındı. Ben de toplantıda özellikle Almanya’daki Kürt toplumu ve Ezidi Kürtlerin sorunlarını dile getirdim” dedi.

Tanrıverdi, Almanya’nın Merkel başkanlığında 15 yıl önce başlattığı Entegrasyon Planı’nda önemli bir mesafe katedildiğini söyledi.

Almanya’ya gelen mültecilerin topluma uyum sağlaması için Entegrasyon Planı kapsamından ilk önce Almanca öğrenmesi için kurslara gönderildiğini belirten Tanrıverdi, özellikle insani bir felaketin Almanya ve Avrupa sınırlarını tehdit ettiği zamanlarda Merkel’in kapılarını mültecilere açarak takdire şayan bir tutum sergilediğini ifade etti.

Tanrıverdi, Almanya'nın Avrupa Birliği’nde (AB) entegrasyon konusunda öncü bir rol üstlendiğini kaydetti.

Toplantıda Merkel’e Almanya’da 1 buçuk milyon Kürt’ün yaşadığını anımsattığını belirten Tanrıverdi, sözlerine şunları ekledi:

“Angela Merkel’den dış politikada Kürtlerin durumuna ilişkin daha aktif bir rol oynamasını istedim. Kürtlerin sınır dışı edildiği ülkelerin hükümetlerini daha fazla eleştirmesini istedim. Ezidi Kürtlerin anavatanları Şengal’e dönebilmeleri için AB Konseyi Başkanlığı döneminde yardımcı olmaları gerektiğini ifade ettim.”

Merkel’den Erbil ile Bağdat arasında Şengal’deki durumun normalleşmesi için yapılan anlaşmanın uygulanabilmesi için yardımcı olmasını istediğini kaydeden Tanrıverdi, Merkel’den Ezidi Kürtlerin evlerine dönmesi için destek istediğini vurguladı.

Tanrıverdi, Angela Merkel de Ezidi Kürtlerin anavatanlarına dönme planını desteklediğini belirterek, “Ezidi Kürtler benim kalbimde. Yarın Irak Başbakanı Almanya’da olacak ve bu konuyu kendisiyle yaptığım görüşmede kesinlikle ele alacağım” dediğini ifade etti.

Toplantıda Efrin ve Sere Kaniye de gündeme geldi

Toplantıda Efrin ve Sere Kaniye’den göç etmek zorunda kalanların durumunu da gündeme getirdiği ifade eden Mehmet Tanrıverdi, “Merkel’e, ‘AB Konsey Başkanı olarak Türkiye’nin işgal altında tuttuğu Efrin ve Serê Kaniyê bölgelerinden çekilmesi için rolünüzü oynayın ki halk evine dönsün. Aksi halde kamplarda çadırlarda yaşayan göçzedeler tehlikeli yollara düşerek Avrupa’ya gelmek isteyeceklerdir’ dediğini” söyledi.

Haberin Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz