Anadolu Ajansı'nın Öcalan ve Kürtçe ile imtihanı

23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi,  PKK lideri Abdullah Öcalan'a ait olduğu iddia edilen tarafsızlık çağrısı gündeme oturdu.

Anadolu Ajansı'nın Öcalan ve Kürtçe ile imtihanı

23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi,  PKK lideri Abdullah Öcalan'a ait olduğu iddia edilen tarafsızlık çağrısı gündeme oturdu.

Anadolu Ajansı, Abdullah Öcalan’a ait olduğu iddia edilen ifadeleri “Teröristbaşı Öcalan'dan HDP'ye İstanbul seçimlerinde tarafsızlık çağrısı” başlığıyla duyurdu.

Öte yandan haberinde ‘teröristbaşı’ ifadesini kullanan Anadolu Ajansı’nın, dün Kürtçe Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Öcalan için herhangi bir sıfat kullanmaması dikkat çekti.

Kürtçe paylaşımlarında terörist, teröristbaşı, PKK lideri gibi herhangi bir ifade kullanmayan Anadolu Ajansı’nın bu tavrı hükümetin Kürtlere yönelik aldatmaya yönelik politikalarının ifadesi olarak kabul edildi.

Anadolu Ajansı'nın kürtçe tweet'lerinde şu ifadeler kullanıldı:

"Ocalan ji Girtîgeha Îmraliyê daxuyanî da û bangî HDPyê kir ku di hilbijartinên Stenbolê da bêalî bimîne.

Ocalan daxuyaniya "Feraseta îtîfaqa demokratîk a ku di HDPyê da çêbûye divê ji bo nîqaşên hilbijartinê yên di rojevê de nekin alî û palpişt."

Doç. Dr. Alî Kemal Ozcan nameya Ocalanê ku li Îmraliyê pê ra hevdîtin kir ya ku teslîmê parêzerên wî kir bi rojnamevanan ra parve kir."

Anadolu Ajansı, Türk sosyal medya kullanıcılarının bu durumu farkederek yoğun eleştiri bombardımanına tutmaları üzerine bugün sabah saatlerinde Ali Kemal Özcan'ın İmralı ziyaretini ve Öcalan'ın mektubunu içeren bir habere link veren "Ji Ocalanê serokê terorîstan ji bo HDPyê banga bêterefiyê" başlıklı bir tweet paylaştı ve bunu gün içinde 6 kez tekrar etti.

Ne oldu?

Doç. Dr. Ali Kemal Özcan, İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüştüğünü, Öcalan'ın HDP'ye "tarafsız olun" çağrısı yaptığını iddia ettiği mektubu açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından “AKP, PKK liderini devreye mi soktu” sorusu akıllara gelmiş, Öcalan'ın avukatları ve ailesi dışında herhangi bir siyasal vasfı olmayan, kamuoyunun pek tanımadığı biriyle nasıl oldu da görüştürüldüğü tartışma konusu oldu.

Özcan'ın iddiasının hemen ardından HDP çevrelerinden ve Asrın Hukuk Bürosu'ndan yapılan açıklamalarla bu iddialar yalanlandı ve Öcalan'ın böyle bir mektubunun olmadığı dile getirildi.

Asrın Hukuk Bürosu, müvekkilleri Öcalan’la yaptıkları görüşmeye dair açıklamada “Bizim müvekkilimizle görüşmeden bunları teyit etmek ya da yanıt vermek durumumuz bulunmamaktadır” ifadelerini kullanmaları ise dikkat çeken bir diğer gelişme oldu.